Home » OBAVEŠTENJA » Gradski odbor Gornji Milanovac – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Gradski odbor Gornji Milanovac – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Kao korisnici zdravstvenih usluga i oni koji ga izdvajanjem iz svojih zarada finansiraju, jako smo zainteresovani za funkcionisanje zdravstva i sva dešavanja u njemu. Kakvo je stanje u zdravstvu generalno uglavnom znamo i kao pacijenti osećamo. Mi, kao sindikat, znamo i kakvo je to stanje iz ugla u njemu zaposlenih. Ono što je tema ovog saopštenja međutim, upućuje nas na zaključak da se to ne odnosi na sve, i da pojedinci u zdravstvu uživaju neograničene i prosto nestvarne privilegije koje se u krajnjem odražavaju kako na situaciju u celokupnom zdravstvu, tako i na nas koji smo korisnici zdravstvenih usluga. I dok Vlada Srbije propagira racionalizaciju na svakom koraku, kao preduslov za oporavak zdravstva, u njemu se dešavaju potpuno neracionalne, a videćete, i nelogične stvari.

      Javnost svakako treba da bude upoznata sa ovim dešavanjima, ali se nadamo da će na ono što je i konkretni povod našeg saopštenja reagovati i nadležno ministarstvo i Vlada,kao i opštinski organi, inače će svi napori da se stanje u zdravstvu poboljša ostati jalovi, dokle god u njemu budu vršljali kadrovi kao što je bivši višegodišnji vršilac dužnosti direktora, a sada zamenik direktora Miro Lazarević.

Ko je gospodin Lazarević, u milanovačkoj javnosti poznat i pod nadimkom: „ 3, 5, 7“?

Hirurg, do skoro načelnik hirurgije Opšte bolnice G.Milanovac , član opštinskog Veća zadužen za pitanja iz oblasti zdravstva,u nekoliko mandata vršilac dužnosti direktora bolnice, za koje vreme je i stekao nadimak koji označava iznos ( u hiljadama evra) za zaposlenje. Osim ovog nadimka, za vreme dok je vršio dužnost direktora, u milanovačkoj javnosti je postao tema i zbog nekoliko afera koji su to direktorovanje obeležili:

– afera oko nezakonite naplate laboratorijskih analiza i usluga bolnice od pacijenata, iako ih je pokrivao republički fond zdravstvenog osiguranja,koje su išle čak dotle da je nezakonito naplaćivano onkološkim pacijentima, trudnicama , pa čak i bebama. Uz to, i vrlo sumnjivo i netransparetno trošenje ovako prikupljenih sredstava. Ova afera je i danje aktuelna,  istražne radnje još uvek traju, a radnike bolnice pozivaju da isledništvu daju iskaze u vezi sa njom. Radi se o nezakonitom sticanju sredstava u iznosu od nekoliko stotina hiljada evra.

– afera oko dugogodišnjeg potkradanja radnika od strane radnice obračunske službe, na ime naplate roba preko administrativnih zabrana za robu koju oni nikada nisu ni kupili. Ova radnica , inače kadar g-dina Lazarevića, je ovo radila godinama, i on za to svakako snosi posrednu odgovornost. Koliku, utvrdiće nadležni istražni organi, jer i ova afera je još pod istragom.

– afera oko bahatog, samovoljnog  otpuštanja zaposlenih  u suprotnosti sa zakonom koji je g-din Lazarević lično sproveo u procesu racionalizacije broja zaposlenih u bolnici. Tako su se na spisku otpuštenih našli mnogi koji se na njemu , ako bi se sproveo u skladu sa uredbom Vlade, nikako nisu mogli naći.  Dokaz za to su i sudski sporovi koje su ti radnici pokrenuli, a koji su u prvom stepenu svi pozitivno rešeni po otpuštene radnike. Oni se uglavnom nastavljaju na višim sudskim instancama, iako je rezultat izvestan. Bolnica će izgubiti te sporove, ali ogromne troškove koje će zbog njih nastati neće na žalost platiti Lazarević, već bolnica, to jest posredno svi mi.

– u isto vreme, nastavljeno je, opet u suprotnosti sa zakonom i merama Vlade Srbije, novo zapošljavanje, i u vezi sa njim je i nastao nadimak „3,5, 7“ koji smo već pominjali.

Zbog navedenih, ali i drugih propusta i nezakonitosti u radu g-din Lazarević je smenjen sa mesta VD Direktora bolnice. Ali, na njegovo mesto je postavnjen njegov dotadašnji pomoćnik, a Lazarević postaje pomoćnik direktora za medicinska pitanja. Dakle, izvršena je samo rokada međusobnih zavisnika i dužnika. Što bi narod rekao, sjaši Kurta da uzjaše Murta! Ko istinski i dalje upravlja bolnicom teško je dokazivo, ali nedavno smo svedoci onoga što navodi na pomisao da je g-din Lazarević i dalje vrlo uticajan. Naime, krajem septembra je Lazarević ispunio uslov za penzionisanje (65 godina života). I tada se dešava ono što je i direktni uzročnik našeg oglašavanja: gospodinu „ 3, 5, 7“ je , valjda kao neophodnom  kadru, produžen Ugovor o radu i on ne odlazi u penziju.

Pitamo se dokle ide bahatost, ambicioznost i bezobrazluk ovog čoveka? Jer, nema nikakve osnove o neophodnosti njegovog angažovanja na mestu hirurga. U gornjomilanovačkoj bolnici radi već 8 hirurga ( sa ortopedima, urologom, maksiofacijalnim hirurgom…), i angažovanje još jednog je nepotrebno. Naročito onog koji poslednjih nekoliko godina ima ubednjivo najmanje izvršenih operacija, daleko manje od uobičajenih normi. O težini i složenosti operacija koje je on izveo, u odnosu na ostale hirurge, da i ne govorimo.

A da li tek da pominjemo situaciju sa kadrovima ostalih odeljenja bolnice? Na ginekoliogiji imamo tri doktora koji su zbog toga praktično i danju i noću ili na poslu ili u pripravnosti. Takoreći, ne odlaze iz bolnice. O godišnjem odmoru da i ne govorimo. Odlaskom u penziju dr Miljevića, naša bolnica ostaje bez endokrinologa, što je alarmantno ako uzmemo u obzir broj obolelih od šećerne bolesti, ali i svih drugih iz oblasti endokrinologije. Na odeljenju fizijatrije je ostala samo jedna doktorka, koja je blizu penzije, a na specijalizaciji nema nikog za koga bi se očekivalo da je zameni. I u takvoj situaciji na mnogim odeljenjima i sa mnogim specijalistima, jedini neophodan kadar je hirurg koji se poslednjih petnaestak godina bavio svim i svačim, a najmanje hirurgijom. Čovek koji je za poslednjih dvadesetak godina bio član svih mogućih stranaka, što mu je i omogućavalo da se ovako ponaša, i dalje je neophodan kadar, sada kao član vladajuće SNS?

Ne, gospodine Lazareviću. Vi niste neophodni, i najmanje kao hirurg. Vi ste samo nezajažljivi čovek bez obraza čije ambicije i apetiti ko zna dokle dosežu. O ovom poslednjem bi trebalo da razmisle i njegovi aktuelni stranački saradnici, jer je preko svojih poslušnika u bolnici Lazarević već započeo lobiranje i kampanju za sebe kao kandidata za predsednika gornjomilanovačke opštine.

 

Udruženi sindikati Srbije Sloga – Gradski odbor Gornji Milanovac

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*