Home » OBAVEŠTENJA » Evropo, putuj bez nas

Evropo, putuj bez nas

Izvor: vesti-online.com, 08.02.2018.- Uoči današnjeg dana D za zapadni Balkan, kada će biti obnarodovana strategija Evropske komisije o proširenju EU, Zapadnom Balkanu je stiglo upozorenje Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta, da nema učlanjenja bez ispunjavanja strogih „pravnih, političkih i ekonomskih“ kriterijuma.

On je naveo da je 2025. godina samo okvirni datum prijema, ali i čitav niz uslova koje će Beograd teško ispuniti, što je podsetilo na stihove Đorđa Balaševića: „Putuj, Evropo, nemoj više čekati na nas, ne pitaj mnogo, dospećeš i ti na rđav glas…“

Strogi zahtevi

– EU će pristupiti šest država samo ako sprovedu sveobuhvatne reforme, poručio je Mekalister akcentirajući jačanje pravne države, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodu medija.

Uz to, kazao je, međudržavni sukobi u regionu moraju se okončati. Mekalister je rekao i da se novom strategijom jača volja članica EU da obnove angažman prema Zapadnom Balkanu. EK je 2025. godinu navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, ali Mekalister ističe da je to nije obavezni termin pristupa.

– Konkretni termin će zavisiti isključivo od toga kada će svaka zemlja ponaosob da potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove – ponovio je Mekalister poznatu briselsku formulu.

Vlast i ne želi u EU

Srpska vlast je samo deklarativno za EU, a suštinski sve čini da u tu zajednicu ne uđe, tumače domaći eksperti i javnost.

Kao korak dalje od EU, bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević naročito vidi izmene Ustava u delu o pravosuđu. Smatra da je stanje u toj oblasti zabrinjavajuće jer je Srbija prokockala šansu da se popravi.

Ucena Kosovom

– Srbiji neophodan sveobuhvatan pravno obavezujuću sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Sada je istorijski povoljna prilika da se budućnost zemalja Zapadnog Balkana čvrsto i neopozivo veže uz EU. Uz snažnu političku volju, sprovođenje reformi i još nedostajuće rešenje svađa sa susedima, Crna Gora i Srbija bi do 2025. trebalo da budu spremne za članstvo – prnosi „Velt“ deo strategije o proširenju.

– Moram da istaknem da je pravosuđe u bliskom srodstvu sa vladavinom prava i ne može se odvajati. Pri tom, sve što je ponuđeno od regulative govori da vlast uzima sudstvo pod svoje i da pravosudni organi neće biti nezavisni i samostalni. To će biti najveća prepreka na našoj trasi ka Briselu, ako smo uopšte tamo krenuli – pojašnjava Ivošević.

On kaže da se amandmanima kod izbora sudija uvodi obaveza da su završili Pravosudnu akademiju i da ti znači da će opet prevladati političke veze, umesto znanja i struke.

Brisel žmuri kad hoće

Zoran Ivošević kaže da EU može iz aviona da prepozna pogrešan pravac kojim se gura srpsko pravosuđe.

– To se ipak neće dogoditi jer u zaključcima Briselskog sporazuma koji je srpska vlast potpisala navodi se da su lokalna uprava, sudstvo, politika i tužilaštvo uređeni zakonima kvazidržave Kosovo. Brisel tada nije zamerio naprednjačkom državnom vrhu da krši Ustav Srbije – pojašnjava Zoran Ivošević.

Kampanja na korak od batina
Upozorenje Mekalistera i strategija EU o proširenju ostali su u senci predizbornih obračuna na rečima i na delu.

Opozicioni Pokret slobodnih građana optužio je naprednjake da su na Vračaru napali njihove omladince i uz pretnje, uvrede i silu, oteli potpise i podatke građana koji su davali podršku listi Dragana Đilasa za beogradske izbore.

Policija je, kažu, izašla na teren tek posle trećeg poziva.

Beogradski odbor SNS-a tvrdi da su i njihovi aktivisti napadnuti u Novom Beogradu gde su im upućene „pretnje smrću“ i zapaljen propagandni materijal.

I oni pozivaju nadležne da počinioce privedu pravdi, pa lider sindikata Sloga Željko Veselinović pita da li to predsednik Gradskog odbora SNS Nebojša Stefanović poziva minista policije Nebojšu Stefanovića, odnosno samog sebe, da reaguje.

Stari scenario

U tabloidima bliskim vlasti tokom nekoliko izbora ustalio se scenario haosa u više verzija: „makedonski“, „zapadni“, „ukrajinski“, „Sorošev“…
Ovog puta potpredsednik GO SNS Milenko Jovanov ponovio je svoj stari scenario, odnosno priču od 3. decembra 2017, da Vuk Jeremić sa „Limunom, Bašanovićem i Šubarom“ priprema nerede i nemire u Beogradu „pošto zna da samo silom može da se dočepa vlasti“.
Uoči prošlih, predsedničkih izbora, Jovanov je Jeremićevu suprugu Natašu, bivšu voditeljku i urednica RTS-a nazvao „najvećim narko-dilerom“.

– Ređaju se paradoksi. Videli smo i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mitingu SNS-a kaže „da pobedimo ove druge“ i tako deli građane na naše i njihove – kaže Veselinović za „Vesti“.

On ukazuje da su fizički obračuni sve češći, kao i da bi na nekim lokalnim izborima već viđene „batinaške jedinice“ mogle da unesu strah među Beograđane i prestonicu pretvore u Bejrut.

Takva klima, smatra Veselinović, pokazuje ne samo da vlast nema interesa da uvede zemlju u EU, već i da Srbija nikad nije bila dalje od Brisela.

– Vlastima u Srbiji odgovara da ne moraju da se pridržavaju EU standarda i pravila, a da koriste novac iz nekih pretpristupnih fondova. Najbolje plivaju kada su „ni riba ni devojka“, dok Zapad žmuri na gaženje ljudskih prava i sve ostalo zbog Kosova – ocenio je Veselinović.

On je ukazao i da bi Brisel morao da reaguje na satanizaciju i pozive na linč opozicionih lidera u srpskim medijima koji objavljuju čak i adrese kandidata.

Medijska „javna kuća“

Opozicija je protestovala ispred Radio-televizije Srbije koja favorizuje aktuelnu vlast u svom programu. Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski je rekao da da se na RTS-u može videti samo jedna opcija i jedan lider i dodao da RTS „pravi svetog Aleksandra Vučića“.
Zahtev opozicije je, prema rečima pisca i reditelja Siniše Kovačevića, da se istina i reč oslobode i istakao da je RTS „javna kuća koja izvršava svako gazdino naređenje“.

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*