Home » SLOGA U JAVNOSTI » Eksperti smatraju da su brojna preduzeća u Srbiji bez razloga oterana u stečaj

Eksperti smatraju da su brojna preduzeća u Srbiji bez razloga oterana u stečaj

Šubara: Nestručnost i atraktivne lokacije presudne za likvidaciju, Pavlović: Propadanje domaćih proizvodnih firmi podstiče i MMF , Veselinović: Institucije godinama loše rade i epilog je sistematsko uništavanje preduzeća u restrukturiranju

Autor: Gojko Vlaović, Danas

danasOdlazak u stečaj ili likvidaciju velikog broja preduzeća u Srbiji podjednako je posledica nesposobnosti kadrova u Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju kao i prećutne saglasnosti države da određene firme propadnu kako bi se na atraktivnim lokacijama na kojima se nalaze izgradili poslovno-stambeni kompleksi, ocenjuje stručna javnost u Srbiji.

Slučajevi Beogradske industrije piva, Industrije motora i traktora, Tanjuga, Geneksa, Budimke i mnogih drugih preduzeća u restrukturiranju, koje Agencija za privatizaciju nije uspela na adekvatan način da pripremi za svojinsku transformaciju, ide u prilog tom načinu razmišljanja. Ne samo zaposleni u nabrojanim preduzećima već i ekonomisti i sindikalci smatraju da je svako od njih moglo da nastavi sa bivstvovanjem na tržištu i ostvaruje profit. Postavlja se logično pitanje: ako su mogla da nastave sa radom, zbog čega do toga nije i došlo.

Uz ogradu da su po njegovim mišljenju neke firme, poput IMT-a ili IMR-a, morala da odu u stečaj Ljubomir Šubara, bivši direktor Agencije za privatizaciju, kaže za Danas da neka druga nisu zaslužila da im se to desi.

– Meni je veoma žao, ali objektivna situacija u IMT-u ili IMR-u je bila toliko loša da nisu mogla da izbegnu stečaj. Međutim, kada je reč o nekim preduzećima kao što je recimo BIP, do toga apsolutno nije moralo da dođe. Slikovito govoreći, za propast takvih preduzeća objektivni krivac je kombinacija niza negativnih faktora. Istovremeno je reč o nestručnosti, elementarnom neznanju, zbunjenosti i strahu pojedinaca na odgovornim funkcijama, ali istovremeno i o interesima lobističkih grupa i raznih drugih pritisaka. Sve je to uticalo na nepotrebno uništavanje pojedinih preduzeća u Srbiji – tvrdi Šubara, koji je posle nekoliko nedelja u statusu „udaljenog sa posla“, juče i zvanično razrešen dužnosti direktora Agencije za privatizaciju.

Branko Pavlović, privatizacioni savetnik za Danas, ističe da razloge, osim u nestručnosti nadležnih, treba tražiti i u težnji Međunarodnog monetarnog fonda da se aktivnost domaće privrede, odnosno njenog proizvodnog segmenta, svede na minimum.

– U Agenciji za privatizaciju sede nestručni ljudi koji svoj posao ne znaju da rade na adekvatan način. Sprovedeni i najavljeni stečajevi su najbolji primer za to. Ako u zapadnoj Evropi dođe do stečaja u nekoj kompaniji, a treba naglasiti da se recimo u razvijenoj Nemačkoj odluke o tom postupku ne donose tako lako kao što je slučaj u Srbiji, nadležne institucije veoma dobro znaju kako da sačuvaju“zdravi“ deo preduzeća i osposobe ga za dalju egzistenciju na tržištu. U Srbiji to nije slučaj. Kad se proglasi stečaj, praksa pokazuje da propada čitava firma kako njen „nezdravi“ tako i njen „zdravi“ deo koji bi mogao da opstane. Nestručan rad u Agenciji za privatizaciju kao i u Ministarstvu privrede prisutan je već dugi niz godina, i veliki broj stečajeva i likvidacija preduzeća u restrukturiranju su upravo posledica toga – navodi naš sagovornik.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, slaže se sa njegovim mišljenjem o nestručnosti nadležnih u Ministarstvu i Agenciji.

– Te institucije godinama loše rade i epilog je sistematsko uništavanje preduzeća u restrukturiranju. O nesposobnosti i neradu u Ministarstvu privrede, najbolje svedoči tragikomični podatak da je za radnike najmanje loše bilo za vreme mandata Saše Radulovića. Istini za volju, on se nepotrebno mešao u nešto što nije njegov posao, a to jeantiradnički Zakon o radu pa je na sebe navukao pravedni gnev nas sindikalaca, ali je istovremeno bio jedini ministar na toj poziciji koji je želeo da se pozabavi tokovima novca u preduzećima. Upravo je njegova želja da se jasno utvrdi koliko se zaista troši u preduzećima i gde novac zaista odlazi, bio razlog za njegovu smenu. Sa takvim javašlukom koji vlada u Ministarstvu privrede, ne treba uopšte da čudi što je toliko preduzeća otišlo u stečaj – navodi Veselinović.

On dodaje da je nestručan rad u Agenciji za privatizaciju nesporan i kao primere nepotrebnog guranja u stečaj navodi IMT, BIP i još nekoliko preduzeća.

– Sva ta preduzeća su mogla da opstanu na tržištu. IMT je imao kupce za svoje traktore. Besmisleno je da pivara može da propadne na tržištu, a posebno BIP, za koji je veliki broj ljubitelja „hmeljnog napitka“ vezan emotivno. Ne mora BIP da bude proizvođač piva broj jedan na tržištu, ali da ne može da opstane na istom je smešna tvrdnja. Očito je da je za odluku o odlasku tih preduzeća u stečaj presudna bila činjenica da se nalaze na atraktivnim lokacijama na kojima sutra mogu da se sagrade stambeno-poslovni kompleksi – zaključuje Veselinović.

Veliki sistemi su sistemski urušeni

– Firme koje imaju atraktivne lokacije na kojima mogu da niknu stambeno-poslovni kompleksi, namerno se guraju u stečaj i to podržava MMF, kome odgovara da proces reindustrijalizacije kojim bi se oporavila domaća privreda potpuno propadne. Veliki sistemi profitabilno posluju upravo kada imaju podršku države ili kad su deo infrastrukture koje je državno vlasništvo i takva preduzeća se u Srbiji sistematski uništavaju, što je pogrešno. Po tom principu je likvidiran i Tanjug, koji je po svim parametrima najbolja novinska agencija na ovim prostorima – ističe Branko Pavlović.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*