Home » SAOPŠTENJA » Ekonomski položaj žena u Srbiji sve gori!

Ekonomski položaj žena u Srbiji sve gori!

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, odgovorno tvrde da je položaj žena u Srbiji sve gori kada je u pitanju njihov ekonomski i socijalni položaj.

Kao sindikat zahtevamo konkretne poteze vlasti na jačanju radnih prava žena, veće zarade i bolje uslove rada, zabranu nenajavljenog prekovremnog rada zbog navodnog obima posla, uvođenje zabrane rada nedeljom, kao i pravo na porodicu i majčinstvo bez ikakvog uslovljavanja.

Ravnomerno jačanje ekonomskog, socijalnog i političkog položaja žene u Srbiji je godinama unazad u senci feminističkih pogleda i promovisanja rodne ravnopravnosti, a najveći pomak se vidi u učešću žena u političkom životu što, naravno, pozdravljamo.

Ipak, u tome učestvuje veoma mali broj u odnosu na ogromnu većinu koja radi za minimalnu zaradu i uz minimum radnih i ljudskih prava, dok je potpuna tragedija u činjenici da na čelu Vlade Srbije i čak 10 ministarstava imamo žene kod kojih ne vidimo konkretne rezultate u osnaživanju radnih prava zaposlenih žena.

Takva ocena nije isključivo samo naša već je vidljiva i u realnosti u kojoj živimo i iz negativnih izveštaja i ocena domaćih i međunarodnih institucija o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji, u čiji korpus spadaju i radna prava.

U Beogradu 08.03.2021.godine

 

Informativna služba

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*