Home » OBAVEŠTENJA » Država saučesnik u eksploataciji strane radne snage

Država saučesnik u eksploataciji strane radne snage

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju međunarodnu radničku solidarnost sa indijskim radnicima u Surčinu koji su prema pisanju portala “Istinomer.rs“ mesecima žrtve radne eksploatacije radeći na najvećim državnim infrastrukturnim projektima.

Zahtevamo hitnu reakciju Vlade Srbije, jer je licimerno ako misle da Srbija ima pravo da od drugih država zahteva i traži humane i pravične uslove za rad svojih radnika u inostranstvu, a da pritom dozvoljava ugnjetavanje tuđih i to na poslovima koje ona izvodi kao infrastrukturne i od nacionalnog značaja.

Indijski radnici su brutalne žrtve, borave u nehumanim uslovima, ne isplaćuju im se zarade, pritom su i onemogućeni da se vrate kući, budući da prema ugovoru moraju sami da plate povratnu avionsku kartu, jer poslodavac to nije u obavezi da uradi.

To nije samo stvar ugovora o radu, to je ropstvo uslovljeno nemogučnošću da se vratiš u zemlju iz koje si došao jer nemaš novca za povratak kući.

Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju, oduzmu licence za rad u Srbiji firmama “IDEA Capital LLC” i firmi „Nikolić doo“ iz Kraljeva, a Vladu Srbije da svojim avionom vrati radnike u Indiju, obešteti ih za neisplaćene zarade, s obzirom da rade na državnim infrastrukturnim projektima poput izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su i ranije upozoravali da nesposobni i korumpirani političari urušavaju kompletno domaće zakonodavstvo i institucije. Na žalost, sada vidimo da je ono predato u ruke domaćih i stranih mešetara, koji neometano krše sve moguće zakone i konvencije, neosnovano se i koruptivno bogate bez ikakvih sankcija.

Iz ovoga se vidi koliko je neophodno da se sprovede ranija inicijativa Udruženih sindikata Srbije “Sloga” da se u Krivični zakon Srbije uvede „Eksploatacija radne snage“ kao potpuno novo krivično delo, koje bi se podjednako odnosilo za domaće ali i strane radnike u Srbiji.

Informativna služba

 

POVEZANA VEST: Pod kojim uslovima Indijci grade srpske puteve?

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*