Home » OBAVEŠTENJA » Dimović: Neophodno izmeniti aktuelni zakon o radu koji je donet na štetu radnika

Dimović: Neophodno izmeniti aktuelni zakon o radu koji je donet na štetu radnika

Udruženi sindikati Srbije „Sloga” održali seminar Javni nastup u promociji novog Zakona o radu.

Konferenciji u Kragujevcu prisustvovali su Tamara Banić, potpredsednica Sindikata Sloga, Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović” i Željko Dimović, predsednik USS Sloga, sindikata zdravstva i socijalne zaštite za Zapadnobački okrug.

Seminar je bio posvećen edukaciji i obuci poverenika i članova sindikata da što bolje u javnosti predstave neophodnost donošenja i usvajanja potpuno novog Zakona o radu, koji je podnet Skupštini Srbije na razmatranje. Navedeno je da su na predlogu zakona radili najeminentniji stručnjaci iz oblasti radnog prava, da se pri izradi strogo vodilo računa o usklađenosti sa svim međunarodnim aktima i poveljama, odnosno modelitetima zemalja EU.

Prema rečima Tamare Banić, polaznici su u teorijskom, ali i u praktičnom delu seminara imali prilike da nauče kako kroz javni nastup preneti zaposlenima suštinu i značaj donošenja novog zakona. – Njime su definisani brojni nedostaci sadašnjeg, od načina na koji se radnik zapošljava, rada na određeno vreme i zarada, radne nedelje, zaštite trudnica i porodilja, kao i agencijskog zapošljavanje koje je novim rešenjima svedeno isključivo na sezonske poslove – kazala je Tamara Banić.

Željko Dimović je dodao da je obuci prisustvovalo tridesetak polaznika iz USS Sloga, te da će se u narednom periodu nastaviti sa seminarima. Kroz dalje usavršavanje će se nastaviti sa obukom što više ljudi iz našeg sindikata, kako bi se u javnosti, posebno među zaposlenima i u radnim kolektivima što više govorilo o neophodnosti i značaju izmene aktuelnog Zakona o radu, koji je trenutno jako loš i koji je 2014. godine donet na oktroisani način i na štetu radnika – rekao je Dimović.

Izvor: soinfo.org /link/

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content