Home » OBAVEŠTENJA » „Dežurni krivci“ na srpski način

„Dežurni krivci“ na srpski način

Beograd, 26. jul 2016. – Sebastijan Sose, od 1. avgusta novi je šef kancelarije MMF-a u Srbiji. Ovaj mladi i ambiciozni tridesetogodišnji Urugvajac zauzeće doskorašnje mesto svoga predhodnika, Kima Deahenga, koji posle četiri godine provedene u Srbiji odlazi u Vašington gde će se baviti Španijom.

Već na pomen njegovog imena, asocijacija je i više nego uznemiravajuća.

Ko je Kajzer Soze? Kevin Spejsi, prvi sleva.

Ko je Kajzer Soze? Kevin Spejsi, prvi sleva.

Pre dve decenije, tačnije 1995. godine, svet je upoznao jednog drugog Sosea, Kajzera Sozea, u filmu „Dežurni krivci“ (The Usual Suspects), u kojem je Kevin Spejsi nagrađen Oskarom za njegov lik.

Kajzer Soze je nakon ovog filma postao jedan od najpoznatijih zlikovaca u filmskoj istoriji.

A da li će i koliko Urugvajac Sose postati omraženi lik Srbima, još uvek je rano reći, ali je sigurno da će „Dežurni krivci“ ovoga puta u srpskoj režiji biti svi oni zaposleni za koje misionari iz MMF-a posumnjaju da mogu biti pretnja po njihov dobro uložen zelenaški novac.

A upravo taj posao u nadzoru uloženog treba da obavi novi šef kancelarije MMF-a u Srbiji, Sebastijan Sose, koji se do sada uglavnom bavio makroekonomskim pitanjima Latinske Amerike, a pre toga je, takođe u okviru MMF-a, radio u Boliviji, Urugvaju, Meksiku i Libanu.

Njega čeka veoma ozbiljan posao da sprovede i pojača pritisak na obećani ali još nedovršeni zadatak Srbije, da nastavi sa otpuštanjima u javnom sektoru, budući da se naša vlada u ime države obavezala dokumentom da će otpustiti 14.500 ljudi, i još 20.000 ljudskih duša u državnoj upravi i javnim preduzećima na lokalu.

I sve to radi takozvanog kreditnog aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije uzela zbog nedovoljnih privrednih aktivnosti, a koji je ništa drugo nego zelenaški kredit sa visokim kamatama koji vraćaju svi građani Srbije.

Možda je Kevin Spejsi dobio Oskara za lik Kajzera Sozea u „Dežurnim krivcima“, ali ovaj drugi, Sebastijan Sose, sigurno neće.

Bar ne od onih koji će se do kraja godine naći bez posla i na ulici.

 

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*