Home » OBAVEŠTENJA » Definisati status sezonskih radnika posebnim zakonom!

Definisati status sezonskih radnika posebnim zakonom!

Beograd, 8. jun 2015.-  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozdravljaju apel Ministarstva rada da svi koji su angažovani na sezonskim poslovima bez ugovora o radu prijave nesavesne poslodavce Inspektoratu za rad kako bi ostvarili svoja prava, međutim i dalje smo mišljenja da Zakon o radu nije jasno i precizno definisao status sezonskih radnika.

udruzeni-sindikati-sloga_660x330U potpunosti razumemo stav Ministarstva rada da brani postojeći zakon, međutim, ne vidimo razlog zašto sezonsko zapošljavanje ne bi bilo jasno definisano kao posebna kategorija sezonskog rada, poput rešenja u susednoj Hrvatskoj gde je na snazi  „Zakon o podsticanju zapošljavanja – sezonski rad u poljoprivredi“.

Prema tom zakonu poslodavac sa sezonskim radnikom sklapa ugovor o sezonskom radu za obavljanje privremenih, odnosno jasno definisanih povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi, a garancija radniku je vrednosni kupon koji prodaje njihova Finansijska agencija, gde poslodavci unapred uplaćuju obavezne doprinose za osiguranje (doprinos za penzijsko, doprinos za zaštitu zdravlja na radu i doprinos za zapošljavanje) na bazi dnevnog kupona.

Dakle, država ima potpunu kontrolu nad poslodavcima i broju radnika na sezonskim poslovima, radnik kupon koji mu potvrđuje da je radio, ali i garanciju da će moći u slučaju spora da naplati svoju zaradu putem suda.

Sadašnji Ugovor o privremeno-povremenim poslovima u Srbiji na koje se Ministarstvo rada poziva je pun nedostataka i mogućih zloupotreba, što je posebna tema, jer ugovor u praksi za većinu sezonaca u poljoprivredi ne funkcioniše.

Posle skoro godinu dana od usvajanja Zakona o radu, oni i dalje u najvećem broju rade neprijavljeno i nemaju prava kao drugi radnici koji imaju sklopljen ugovor o radu.

Uostalom, očekivali smo jači demanti, poput podatka o tome –  koliki je broj prijavljenih radnika u Srbiji na sezonskim poslovima poljoprivrede u predhodna tri meseca na osnovu Ugovora o privremeno-povremenim poslovima?

 

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content