Home » OBAVEŠTENJA » Dan mladih u senci nezaposlenosti
Dan mladih u senci nezaposlenosti

Dan mladih u senci nezaposlenosti

Briga države o mladima ne leži samo u moralnoj ili međunarodnoj obavezi prema rezolucijama UN, već  je sama srž u ekonomskoj, stoga ona mora mnogo više da povede računa o ovoj temi i da to prepozna kao svoj potencijalni resurs za stvaranje nacinalne perspektive razvoja celokupnog društva.

Iako su mladi najdragoceniji resurs svake zemlje, pa i naše, država i dalje nedovoljno vodi brigu o njima.

dm

Država će i ove godine povodom Međunarodnog dana mladih skrenuti pažnju na pitanja koja utiču na položaj omladine u našem društvu, a već sutradan zaboraviti ovaj datum i okrenuti se svojim dnevno političkim temama, što nije dobro jer se položaj mladih u Srbiji ne sme doživljavati u kontekstu obeležavanja poput nekakvog “saborovanja”, već ozbiljnih koraka ka stvaranju uslova za njihovo potencijalno proaktivno učešće u donošenju samih bitnih odluka za državu i društvo.

S druge strane, položaj mladih je sve više u senci njihove nezaposlenosti i besperspektivnosti pa je samim tim i veći razlog da rešavanje nezaposlenosti bude prioritet nad prioritetima, a jedan od ključnih problema mladih leži u zamci obrazovnog sistema koji nije u funkciji da zadovolji novonastalo tržište rada u uslovima globalizacije i krupnog kapitala.

Primetno je da sve više mladih po završetku visokog obrazovanja odlučuje na migracije i odlazak u druge zemlje gde se njihovo znanje doživljava kao sredstvo za stvaranje ekonomskog profita, za razliku od Srbije gde se oni doživljavaju kao prepreka političkim strankama i novim idejama.

Oni koji nemaju mogućnost da odu, ostaju u Srbiji zarobljeni u profesijama koje nemaju budućnost i čiji angažman nikome nije potreban, osim u slučajevima samog njihovog uključivanja u političke stranke, ali bez prava na donošenje bilo kakvih bitnih odluka.

Smatramo da je potrebno reformisati kompletan obrazovni sistem i dati prioritet zanimanjima koja se traže i koja će u narednih nekoliko decenija imati perpektivu, poput poljoprivrede na koju se veoma mali broj mladih odlučuje.

Što se tiče sindikata, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će u narednom periodu o položaju mladih u samom sindikatu voditi više računa, davati im veću ulogu u samom radu i odlučivanju, budući da su mladi oduvek bili avangarda svih promena, stoga i promena u samom načinu nove organizaovanosti sindikata koja nam je itekako neophodna kako bi se oslobodili uticaja sindikalne birokratije i odgovorili vremenu u kojem živimo.

Iskustvo starijih nam je itekako neophodno, međutim, takođe, sindikat ne sme postati zamka i utočište za nastavak egzistencije ljudi koji su odavno penzioneri i koji svoju ulogu u sindikatu vide isključivo kao produžetak materijalne egzistencije.

Međunarodni dan mladih se u Srbiji obeležava na osnovu Rezolucije 54/120, Generalna skupštine UN, kojom se prihvata preporuka Svetske Konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglašava Međunarodnim danom mladih.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top