Home » OBAVEŠTENJA » Da li su radnici izloženi radijaciji?
Da li su radnici izloženi radijaciji?

Da li su radnici izloženi radijaciji?

Beograd, 6. mart 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju od Vojske Srbije da javnosti na uvid predoči dokument kojim se tvrdi i garantuje da nema opasnog zračenja i radijacije bombardovane zgrade Generalštaba na uglu Nemanjine i Kneza Miloša u Beogradu, budući da na njegovom raščišćavanju radi tridesetak radnika koji se svakodnevno izlažu prašini i šutu.

Smatramo da je ovo pitanje izuzetno važno, jer radnicima Ustav i Zakon o radu garantuju pravo na rad u uslovima bezbednim po njihovo zdravlje.

Radnici  koji rade na sanaciji objekta stradalog od NATO projektila, kao i šira javnost moraju imati punu i objektivnu informaciju o obavljenim istraživanjima i analizama svih posledica koje mogu nastati po zdravlje onih koji se tome izlažu.

Zabrinjavajuće je da deceniju i po nakon NATO bombardovanja Srbija i dalje nema preciznih analiza i podataka dostupnih javnosti o štetnosti koje je izazvalo bombardovanje municijom za koju se tvrdilo da je od osiromašenog uranijuma, i za čiju je potpunu dekontaminaciju potrebno više stotina godina.

Gledajući radnike koji u običnim radnim odelima i standardnim zaštitnim maskama svakodnevno rade na raščićavanju zgrade u Nemanjinoj, stiče se utisak da nikakvih štetnih posledica od bombardovanja Generaštaba nema, niti ih je ikada bilo.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nisu protiv obnove porušenog, već isključivo da se taj posao uradi u skladu sa svim standardima neophodnim za rad u maksimalnim uslovima bezbednosti radnika i opremom koja se za takvu vrstu poslova zahteva.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top