Home » OBAVEŠTENJA » CESID : Živi se nepodnošljivo
CESID : Živi se nepodnošljivo

CESID : Živi se nepodnošljivo

Izvor: Danas, autor Fonet, 30. jun 2015.-

Beograd – Poverenje građana Srbije u Vladu je opalo za godinu dana i vlasti sad veruje 31 odsto, više od polovine anketiranih građana smatra da Srbija ide u lošem pravcu, svaki 9. stanovnik Srbije kaže da živi nepodnošljivo, pokazuju rezultati istraživanja, koje je danas predstavio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Naspram 51 odsto građana, koji smatraju da Srbija ide u lošem pravcu, 28 odsto smatra da je na dobrom putu, rečeno je na Okruglom stolu: U susret reformi političkog sistema u Srbiji CeSID, Nacionalne koalicije za decentralizaciju(NKD) i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Medija centru.

Izvršni direktor CeSID Bojan Klačar ukazao je da je takva slika javnog mnjenja slična proteklih tri, četiri godine, ali da je prošle godine u isto vreme 47 odsto smatralo da Srbiji ide loše, a 30 odsto je videlo zemlju na dobrom putu.

To govori da je sad blaži pad, međutim, u jednom periodu tokom je 2011. i 2012. čak 71 odsto govorio je da zemlja ide u lošem pravcu, a samo 16 ih je verovalo da se ide u dobrom pravcu. Čak 31 odsto građana Srbije živi teško podnošljivo, nalaz je istraživanja.

Programski direktor Đorđe Vuković predstavio je rezultate poverenja u institucije države, uz ocenu da je nepoverenje građana konstantno, da je poverenje poraslo u periodu promene vlasti, ali da se protokom vremena ponovo vratilo na „donju amplitudu“ i da je za protekla dva meseca zabeležen znatan pad poverenja građana u institucije države.

Proteklih godinu dana beleži se pad poverenja u vladu. Vlada Srbije beleži pad poverenja građana na 31 odsto, sa 35 u martu prošle godine, a poraslo je nepoverenje na 39 odsto, sa 34, rekao je Vuković.

Takođe, poverenje u instituciju Predsednika Srbije opalo je za pet odsto, dok je nepoverenje poraslo za pet odsto.

Predsednik Srbije, uživa poverenje od 27 odsto, a bilo je 33 odsto pre tri meseca, a 43 odsto nepoverenja, naspram 38 nepoverenja građana u martu 2015. , naveo je on, ukazujući da je bitno negativan skor prema predsedniku- 16 odsto.

Značajan je i pad poverenja u Vojsku Srbije, koja je uživala najveće povernje građana sa 58 na 50 odsto. Svaki 5. ispitanik ima poverenje u Skupštinu Srbije.

Tačno polovina populacije Srbije je za članstvo u Evropskoj uniji (EU), rekao je Vuković, ali ovo istraživanje CeSID beleži najveće nepoverenje, odnosno protivljenje EU, od 37 odsto.

Prema njegovim rečima, 2011. za EU je bilo čak 62 odsto, dve trećine ih je bilo 2013. i to su očekivani nalazi. Međutim iznenađuje da je značajno porastao broj protivnika EU, dodao je. Za članstvo Srbije u NATO je 12 odsto, a protiv 73 odsto ispitanih.

Povodom najavljene reforme političkog sistema Srbije, Vuković je rekao da će CeSID Akcionoj grupi uputiti svoj predlog zakona za te izmene, kojim predlažu personalizovani proporcionalni izborni sistem.

Vuković je ukazao da i nalazi javnog mnjenja govore da polovina građana Srbije nije zadovoljna izbornim sistemom, a da on ne ispunjava osnovni kriterijum izbora- da građani odlučuju o tome ko će biti politička elita.

Ključna nevolja je da naš aktuelni sistem radi sve drugo osim toga, i da izbori u Srbiji nisu model selekcije, već negativne selekcije, rekao je on.

Kritikujući što postojeći sistem nema geografsku reprezentativnost, jer 107 opština nema svog predstavnika u Skupštini Srbije, Vuković je naveo da je predlog CeSID da Srbija ima 250 izbornih jedinica, u kojim bi se sa lista sa imenom i prezimenom, birali predstavnici, koji bi prema tome ulazili u parlament.

Istraživanje je pokazalo da su izbori jedini vid aktivizma građana, da je 40 odsto spremno da učestvuje u rešavanju problema, dok 26 misli da mne mogu da utiču, niti da imaju kontrolu nad svojim životo, pri čemu je gotovo milion građana članovi stranke, više nego sindikata.

U Srbiji je 17 odsto ljudi veoma zainteresovano za politiku,dok se 52 odsto izjasnilo da ih ne zanima.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 1.000 građana Srbije, bez Kosova, metodom licem u lice, od 10. do 20. juna 2015.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top