Home » OBAVEŠTENJA » Do penzije preko budžeta

Do penzije preko budžeta

Beograd, 26. jun 2015. Izvor: „V.Novosti“

Vlada Srbije rešila da još jednom poveže staž radnicima u neprivatizovanim preduzećima.

Država planira da poveže radni staž radnicima kojima je ona poslodavac, a čija će preduzeća ove godine otići u stečaj, pišu današnje „Novosti“

„Rupa“ u stažu, kako navode „Novosti“, biće popunjena i zaposlenima u nekoj od 526 firmi u kojima privatizacija nije okončana, a ove godine stiču uslova za penziju. Odluku o tome donela je Vlada Srbije prošle nedelje.

U društvima koja još nisu privatizovana je ukupno 92.107 radnika, ali je teško proceniti ko je od njih na kork do penzije. Izvesno je da je među njima blizu 15.000 ljudi koji bi stečaj ove godine moga da ostavi bez posla. Bez zaštite od prinudne naplate poverilaca početkom juna su, naime, ostale 43 firme sa ukupno 10.000 radnika. Do sada je njih 15 već krenulo u stečaj, a 5.000 radnika se prijavilo za otpremnine.

Još oko 30 firmi sa blizu 5000 radnika je zaštićeno od naplate do kraja 31. oktobra, kada će isteći treći poziv za njihovu prodaju. Ukoliko ne nađu kupca, čeka ih najverovatnije – stečaj. Još je teže utvrditi koliko je za povezivanje staža novca treba odvojiti iz budžeta. Poreska uprava „knjiži“ čak 82 milijarde duga prduzeća u privatizaciji. Tu enormnu sumu nazidali su neplaćeni i porezi i doprinosi, ali i nagomilane kamate.

Željko Veselinović predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ kaže da je ova odluka Vlade dobra, ali sumnja da će biti i ostvarena.

Za sprovođenje te odluke potreban je veliki novac, a ta sredstva ne postoje u budžetu, a neko nezna odakle bi se ona mogla sliti- kaže Veselinović za „Novosti“.

– Ne zna se ni koliko ima tih ljudi, ni koliko je novca potrebno. Mora se računati i na radnike koji su uzeli otpremnine i otišli, a radni staž im nije uplaćivan dok su radili, pa i njima treba da bude povezan. I ranije je bilo sličnih inicijativa, ali one nikada nisu sprovedene u delo.

Kao problem, Veselinović navodi i zaostale zarade i ističe da se u firmama koje otišle u stečaj radnicima duguje u proseku između 10 i 15 plata.

Opširnije o ovoj temi i o tome šta su rekli drugi sagovornici možete pročitati u štašpanom izdanju „Novosti“ od 27. juna 2015. godine.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*