Home » OBAVEŠTENJA » Borićemo se radikalno kao pravi levičari i nećemo dopustiti da iko više govori u ime radnika

Borićemo se radikalno kao pravi levičari i nećemo dopustiti da iko više govori u ime radnika

Beograd, 22.09.2016. –  Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović objavio je danas i zvanično kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima koji će se održati u Srbiji naredne godine.

capture

On će se kandidovati ispred Inicijative građana “Radnik nije rob”, budući da radnici u Srbiji žive nikad gore, možda i najgore u poslednjih 16 godina. Prva konkretna akcija će biti organizovanje protesta ispred onih fabrika poput Geoksa i Jure, kako bi menadžement tih firmi pitali zašto maltretiraju srpske radnike i zabranjuju osnivanje sindikata.

–  Imamo najnižu prosečnu platu u Evropi, najnižu cenu minimalnog rada i po svim parametrima i najvišu nezaposlenost, iako se podaci o tome fingiraju i prikazuje opšte blagostanje, prezentuju bajke kako živimo u prosperitetu, kako sve cveta  i kako ćemo živeti sve bolje,  rekao je Veselinović u beogradskom Medija centru.

On je kazao da se vlast u Srbiji ne bavi problemima radnika, već ih gura pod tepih, a umesto bavljenja ekonomijom vrši ratno huškačku politiku, pokušavajući da nas uvuku u sukobe.

– Mi želimo saradnju sa svima u regiona i poručujemo im da nas neće uvući u tu priču.

Kao ključne ciljeve čelnik Sloge je istakao borbu protiv neoliberalnog kapitalizma koji je, kako je kazao “mrtav i propada širom Evrope”, dok se sve više zemalja okreće ka socijalnoj pravdi.

Veselinović je istakao i da će u slučaju da on bude izabran za predsednika inicirati poništavanje Zakona o radu, ukidanje stečaja, proterivanje iz Srbije svih stranih poslodavaca koji ne poštuju zakon i maltretiraju radnike, ukidanje agencijskog zapošljavanja i donošenje zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

On je istakao i da bi trebalo prekinuti sve savete i pomoć kako MMF-a tako i Svetske banke koje Srbiji ne donose ništa dobro.

Za kandidaturu je, kako je rekao,  dobio veliku podršku ljudi iz zemlje i inostranstva. Od sindikata, udruženja građana, uglednih pojedinca, muzičkih grupa, Evropske levice i Svetske federacije sindikata.

“Borićemo se radikalno, kao pravi levičari i nećemo dopustiti da iko više govori u ime radnika, jer je vreme da radnici govore u svoje ime, kazao je čelnik Sloge Željko Veselinović.

Na konferenciji su pored Veselinovića govorili o gašenju preduzeća, problemima radnika i šikani: Miroslav Mršević, predsednik Udruženja radnika “Za opstanak FAP-a”, Marijana Funčić, bivša radnica južnokorejske “Jure”, Gabrijela Krstić, bivša radnica “Geoksa” iz Vranja i Miladin Lazić, predsednik sindikata u ATP Lasta.

Ceo snimak konferencije  možete pogledati u nastavku …

 

 

img_6837

 

img_6892

img_6834

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*