Home » OBAVEŠTENJA » Borba za prava radnika mora biti jača i energičnija
Borba za prava radnika mora biti jača i energičnija

Borba za prava radnika mora biti jača i energičnija

U utorak 24. decembra 2019. godine u Beogradu održan je sastanak Glavnog odbora Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ na kome je razmatran izveštaj o radu i ostvarenim rezultatima u tekućoj godini.

Zaključak Glavnog odbora je da će naredna godina za sindikat biti još veći izazov, jer se nastavlja trend urušavanja položaja i prava zaposlenih na svim nivoima.

Kao centralni problem istaknut je Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju koji će još više obezvrediti čoveka kao radnika i da će većina zaposlenih u Srbiji nastaviti rad za minimalnu zaradu.

Aktuelna vlast nema nameru da poboljša položaj radnicima, iako se stalno hvali nekakvim izmišljenim uspesima. Radnici se sve više diskriminišu sa očiglednom namerom da se uspostavi sistem zapošljavanja isključivo na određeno vreme, gde će radnik još više zavisiti od samog poslodavca i njegove milosti, rekao je predsednik Sloge Željko Veselinović u svom obraćanju okupljenim kolegama.

–  Borba za prava radnika u 2020.godini mora biti još jača i energičnija kroz sve nivoe, od sindikalne do političke, jer se ne sme više dozvoliti da o pravima radnika odlučuju isključivo političari bez dana radnog staža”, rekao je on.

Glavni odbor je ocenio da je tekuća godina bila dobra za sindikat generalno i da se reagovalo na sve probleme, posebno u situacijama kada su sindikalni poverenici zbog svog delovanja bili na udaru svojih poslodavaca i dobijali otkaze.

Većina njih je vraćena na posao što je veliki uspeh, ali se mora raditi na jačanju kapaciteta kroz edukaciju poverenika i članstva.

Sindikat će i u narednom periodu nastaviti sa praksom davanja podrške suspendovanim i proganjanim uzbunjivačima iz svojih redova i žrtvama bahatih moćnika.

U organizacionom delu će se nastaviti sa radom na jačanju i stvaranju granskih sindikata, kako bi bili snažniji u svom nastupu kod poslodavaca i države.

–  Za tako nešto je potrebna sloga, hrabrost, solidarnost i veća empatija prema onima koji su u problemu i od toga nećemo odustati, poručili su sindikalci najborbenijeg sindikata u Srbiji sa svog skupa.

I.S.

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top