Home » KAMPANJE » Borani poručili: Izbor postoji – Radnik nije rob!

Borani poručili: Izbor postoji – Radnik nije rob!

Beograd – Bor, 26.02.2017. –Udruženje građana „Izbor postoji“ iz Bora i Inicijativa „Radnik nije rob!“, održali su juče u borskom Medija centru zajedničku tribinu na kojoj su predstavnici ova dva udruženja razgovarali sa građanima i najavili veću i jaču saradnju između svojih organizacija.

Nakon održane tribine, predstavnici ova dva udruženja, Irena Živković i Željko Veselinović potpisali su sporazum o saradnji i budućem zajedničkom delovanju.

Prema rečima Irene Živković, predsednice Udruženja građana „Izbor postoji“ iz Bora, saradnja dve organizacije predstavlja pravi način da se glas naroda i radnika čuje šire i da se stane u odbranu ljudskih i građanskih prava.

Irena Živković

– Želimo i hoćemo da pomognemo da se u Boru formiraju što više sindikata Sloga, koji su svojim akcijama i aktivnostima do sada dokazali više puta da ne spadaju u onu vrstu pod navodnicima sindikata, jer je sindikat vrlo kompromitovana reč u Srbiji. Kompromitovali su je pojedinci koji su sklapali dilove sa poslodavcima i direktorima, a ne po meri radnika. Ovo je pravi način da jedna velika snaga dospe do površine i da pokuša da učestvuje u vlasti i utiče  na odluke koje se tiču rada, kazala je Živković.

Živković je najavila i pomoć oko osnivanja sindikata kod privatnih poslodavaca, jer prema njenim rečima radnici kod njih nemaju nikakvu zaštitu, neki rade neprijavljeno, prekovremeno, bez zdravstvenog osiguranja, slobodnih dana i godišnjih odmora.

– Zbog velike nezaposlenosti veliki broj poslodaaca širom Srbije kao i u Boru koristi taj trenutak, a kad se radnik pobuni zbog svojih prava, on mu saopštava da neko jedva čeka da dođe na njegovo mesto.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i kandidat za predsednika Srbije ispred Inicijative „Radnik nije rob!“, Željko Veselinović, pozdravio je građane koji su došli na tribinu i istakao da je odluka o političkom angažovanju iznuđena jer je prema njegovim rečima sindikalno delovanje u Srbiji postalo ograničeno.

Željko Veselinović

– Ne preostaje nam ništa drugo nego da u ovoj baruštini i prljavštini probamo da izađemo i da se borimo na jedan drugačiji način, a to je politikom kako bi zaštitili radnike koji danas po čitavoj Srbiji rade kao robovi.

On se posebno osvrnuo na ponašanje premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je u petak novinarima u Nišu demonstrirao svoju bahatost i kazao da za radnike propalih preduzeća kojima država duguje novac nema para, osim jednog minimalca, iako je država obavezna da im isplati i do 50 zaostalih plata prema presudi iz Strazbura.

Tribinu je prenošena uživo preko društvenih mreža, koju u nastavku možete pogledati, kao i fotografije sa događaja.

VIDEO: TRIBINA BOR

Tribina BOR, uzivo!!!

Posted by Udruženi Sindikati Srbije Sloga on Samstag, 25. Februar 2017

 

Informativna služba


About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content