Home » OBAVEŠTENJA » Bojkot kompanija koje žele potrošača, ali ne i radnika

Bojkot kompanija koje žele potrošača, ali ne i radnika

Beograd, 13. april 2016. – Američka multinacionalna kompanija Koka-Kola, nakon gašenja fabrike u Solunu i odluke da se proizvodnja zbog jeftinije radne snage i većeg profita prenese u Bugarsku, suočava se sa ozbiljnim problemom bojkota svojih proizvoda na grčkom tržištu.

Tokom poslednje tri godine, ova kompanija je u nekoliko gradova u Grčkoj (Krf, Rodos, Atina, Mesalota, Patros…), otpustila više stotina svojih zaposlenih, od toga 150 radnika Solunske punionice i tako odvela čitave porodice u siromaštvo.

U znak protesta, otpušteni radnici ove kompanije su od momenta zatvaranja pogona otpočeli bojkot proizvoda Koka – Kole i zahtevaju da se fabrika u Solunu ponovo otvori i da se vrate na svoja radna mesta.

Oni su pored plakata i banera kojim se oblepljuju gradovi, posebno turistička mesta, svoje lične automobile prelepili i nalepnicama koje pozivaju na bojkot proizvoda.

Capture

Na stotine ovako obeleženih automobila svakodnevno se mogu videti u Solunu

Od samog početka, sindikati i radnici su na meti raznih pritisaka te kompanije, pa čak i pokušaja da se novčano kazne, zahtevom od 250 000 evra za nanetu „moralnu štetu“, želeći time da ih zastraše i da prihvate zatvaranje fabrike kao svršen čin.

Akcija grčkih radnika ne prestaje i daje odlične rezultate, a sud je nedavno odbacio odštetni zahtev kao neosnovan.

Podrška stiže od sindikata, kao i radničkih organizacija širom sveta i zemalja iz okruženja, među kojima i od Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, prvog i jedinog sindikata iz Srbije koji se jasno protivi neolibaralizmu.

 

Šta nam valja činiti

Praksa poslovanja multinacionalnih kompanija i koncentrisanje proizvodnje u zemljama jeftine radne snage i slabog zakonodavstva, nesumnjivo ukazuje da je i Srbija jedna od zemalja koja sve češće strane investitore privlači sloganom jeftine radne snage, budući da nam je prosečna zarada jedna od najmanjih u regionu i Evropi.

Udruženi sindikati srbije „Sloga“ su jasnog stava da Srbija ne sme postati zemlja jeftine radne snage i preživljavanja radničkih porodica.

Naša aktivnost će biti usmerena ka podizanju socijalne svesti radnika o njihovoj ulozi u  društvu, a pre svega ulozi njihove radne snage kao jedinog kapitala koji imaju.

Bojkot kompanija koje žele potrošača, ali ne i plaćenog i zadovoljnog radnika, Sloga će  u narednom periodu koristiti kao akciju jasnog karaktera prema svim onim kompanijama i poslodavcima koji ostvaruju veliki i enormni profit na znoju svojih zaposlenih.

 

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*