Home » OBAVEŠTENJA » Besplatna pravna pomoć za suspendovane radnike „Drekslmajera“
Besplatna pravna pomoć za suspendovane radnike „Drekslmajera“

Besplatna pravna pomoć za suspendovane radnike „Drekslmajera“

Predsedništvo Udruženih sindikata Srbije “Sloga” obaveštava javnost da će sindikat u duhu radničke i sindikalne solidarnosti potpuno besplatno pružiti svu pravnu pomoć suspendovanim radnicima zrenjaninskog „Drekslmajera“ zbog učešća u nedavnom protestu koji je od strane poslodavca označen kao povreda radne discipline.

Iako podružnica Sloge u pomenutoj kompaniji nije većinska, niti su suspendovani radnici njeni članovi, naša politika je da nikada ne ostavljamo radnike na cedilu, bez obzira u kojem su sindikatu, posebno kada se radi o jednostranom potezu poslodavca, što je u Drekslmajeru slučaj.

Suštinsko pitanje je na osnovu kojih kriterijuma i parametara se došlo do imena radnika koji su suspendovani, kada je obustava rada u toj kompaniji bila stihijska, spontana i većinska, ali istovremeno neorganizovana od strane većinskog i reprezentativnog sindikata, što je sramota, jer taj sindikat ima više od trećine zaposlenih u članstvu i može da zakaže štrajk u skladu sa zakonom.

Kada je u pitanju socijalni dijalog na relaciji poslodavac – radnik – sindikat, smatramo de je on veoma potreban, ali ne kako je to urađeno u zrenjaninskom Drekslmajeru. Prema našim saznanjima odabir radnika za suspenziju je izvršen tako što je “spisak” napravljen nakon što je jedan od direktora prošao kroz pogone i razgovarao sa nezadovoljnim radnicima u spontajnoj obustavi , koji su mu postavljali suštinska pitanja o njihovom položaju i uslovima rada.

Smatramo da je vreme “prinudnog rada i popisivanja ljudi” odavno prošlo u nekim drugim vremenima i pozivamo menadžment nemačke kompanije da povuće suspenzije i vrati radnike u pogone, a državu i njene institucije da štite radnike i brane Ustav Srbije koji garantuje dostojanstvo svojih građana.

Informativna služba

 

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top