Home » OBAVEŠTENJA » Besplatna pravna pomoć za suspendovane radnike „Drekslmajera“

Besplatna pravna pomoć za suspendovane radnike „Drekslmajera“

Predsedništvo Udruženih sindikata Srbije “Sloga” obaveštava javnost da će sindikat u duhu radničke i sindikalne solidarnosti potpuno besplatno pružiti svu pravnu pomoć suspendovanim radnicima zrenjaninskog „Drekslmajera“ zbog učešća u nedavnom protestu koji je od strane poslodavca označen kao povreda radne discipline.

Iako podružnica Sloge u pomenutoj kompaniji nije većinska, niti su suspendovani radnici njeni članovi, naša politika je da nikada ne ostavljamo radnike na cedilu, bez obzira u kojem su sindikatu, posebno kada se radi o jednostranom potezu poslodavca, što je u Drekslmajeru slučaj.

Suštinsko pitanje je na osnovu kojih kriterijuma i parametara se došlo do imena radnika koji su suspendovani, kada je obustava rada u toj kompaniji bila stihijska, spontana i većinska, ali istovremeno neorganizovana od strane većinskog i reprezentativnog sindikata, što je sramota, jer taj sindikat ima više od trećine zaposlenih u članstvu i može da zakaže štrajk u skladu sa zakonom.

Kada je u pitanju socijalni dijalog na relaciji poslodavac – radnik – sindikat, smatramo de je on veoma potreban, ali ne kako je to urađeno u zrenjaninskom Drekslmajeru. Prema našim saznanjima odabir radnika za suspenziju je izvršen tako što je “spisak” napravljen nakon što je jedan od direktora prošao kroz pogone i razgovarao sa nezadovoljnim radnicima u spontajnoj obustavi , koji su mu postavljali suštinska pitanja o njihovom položaju i uslovima rada.

Smatramo da je vreme “prinudnog rada i popisivanja ljudi” odavno prošlo u nekim drugim vremenima i pozivamo menadžment nemačke kompanije da povuće suspenzije i vrati radnike u pogone, a državu i njene institucije da štite radnike i brane Ustav Srbije koji garantuje dostojanstvo svojih građana.

Informativna služba

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*