Home » OBAVEŠTENJA » SAOPŠTENJE za sve zaposlene u kompaniji DAD Draexlmaier automotive doo

SAOPŠTENJE za sve zaposlene u kompaniji DAD Draexlmaier automotive doo

U obavezi smo da Vam se obratimo nakon najnovijih dešavanja u kompaniji a koje su u vezi sa samoinicijativnom obustavom rada većine zaposlenih. Sindikat Sloga je slučajno ili namerno izuzet iz svih razgovora i ni u jednom trenutku nismo pitani za mišljenje,neki relevantniji i snažniji faktori su preuzeli na sebe odgovornost kako bi rešili nastalu krizu a epilog je:

Po saznanjima Sloge, iz izvora koje čine radnici, u toku popodneva je započelo dostavljanje rešenja o suspenziji zaposlenih koji su organizovali i ucestvovali u obustavi rada. Postavlja se pitanje na osnovu čega se došlo do imena radnika koji su označeni kao organizatori kada su u obustavi učestvovali svi radnici iz većine proizvodnih sektora i ko je sastavio taj spisak?

O povećanju plata ste svi informisani preko oglasnog pulta u kompaniji i to znači da su pregovori sa reprezentativnim sindikatom (predstavnik svih radnika) završeni.

Takodje smo u obavezi da kazemo da obustava rada nije bila u skladu sa zakonom i da su posledice koje ce snositi pojedinci pravno utemeljene ali zadržavamo nase pravo da kažemo da se ne slažemo sa istim baš iz razloga samoinicijative zaposlenih, jer se jasno vidi da je obustava išla nekoordinisano i potpuno stihijski se prenosila kroz proizvodni pogon što, po nasem misljenju, isključuje pojedinca kao odgovornog.

Zbog velikog broja poziva u toku dana, imamo potrebu i da informišemo suspendovane radnike o njihovim pravima. Ukoliko je neko od kažnjenih radnika član postojećih sindikata u našoj kompaniji trebao bi da im se obrati za pomoć i mišljenje. Za ove radnike sindikat Sloga nema institucionalnih i pravnih osnova, sem moralne podrške, za delovanjem.

Pre donošenja rešenja o suspenziji ili otkazu, menadžment je dužan da zatraži mišljenje sindikata o rešenju na koje sindikat ima rok od 8 dana da iznese svoje mišljenje. Tek nakon toga se donosi rešenje koje se prosledi radniku. U vašem slučaju je išlo po hitnom postupku pa pretpostavljam da suspendovani radnici nisu članovi sindikata ili je menadžment dobio mišljenje sindikata pre isteka zakonskog roka. Svi radnici koji su suspendovani a pritom nisu članovi nekog sindikata mogu nam se javiti u smislu pružanja pravne pomoci i podrške a oni radnici koji su već ćlanovi sindikata moraju se za pomoć obratiti svom sindikatu.

Sidikat Sloga nastavlja svoju borbu za poboljšanje uslova rada i čeka odgovore na podnete inicijative o formiranju komisije za ispitivanje elemenata mobinga i diskriminacije I formiranja linija sa umanjenim targetima.

Uvek za bolje radnika, sindikat Sloga Draexlmaier

11.10.2019. Facebook

 

 

 

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*