Home » OBAVEŠTENJA » APEL KOMUNALNE POLICIJE

APEL KOMUNALNE POLICIJE

Granski sindikat komunalne policije  „Sloga“ – Komunalna policija Srbije, povodom sve učestalijih napada na njene pripadnike, neadekvatnih ovlašćenja, podrške propisa i nepotpune opreme, apeluje i zahteva od države, posebno od pravosudnih organa  da se odmah i bezrezervno zauzmu za ovu službu koja trenutno funkcioniše u atmosferi straha, nemoći i često neosnovanog pritiska javnosti. Od građana tražimo podršku, kako bi svi živeli u državi u kojoj  je opšte dobro iznad ličnog!

Komunalna policija

Poslednji napad na našeg beogradskog kolegu, komunalnog policajca  Dejana Ljeljena u holu aerodromske zgrade „Nikola Tesla“, pokazao je sav apsurd u funkcionisanju  jedne službe koja je zamišljena i formirana da održava komunalni red, da čuva svu javnu imovinu, ali i savesne građane od bahatog ponašanja nesavesnih.

Umesto pune podrške poslodavca i građana, sve češće smo na udaru dnevno političkih događaja i izvrtanja činjenica u javnosti, nemoćni da bilo šta sprovedemo valjano bez iskrene podrške ljudi koji vode zemlju. Građani se sve više prema nama ponašaju arogantno, neosnovano odbijaju da sarađuju, a komunalnu policiju vide kao sredstvo za potkusurivanje sa sistemom, i metu sa uniformisanim licem koji predstavlja državu. Ništa bolje nije ni kod našeg rukovodstva, koje zbog straha od politike sve češće usmenim naređenjima traže da ne koristimo neka od ovlašćenja koja su nam zakonom data!

Više od 10 fizičkih i gotovo svakodnevnih verbalnih napada na naše kolege od početka godine, dovoljan su pokazatelj da komunalna policija u ovakvim uslovima rada gubi autoritet i da je potrebna veća podrška države i celokupnog društva kako bi se na valjani način predstavio rad i ovlašćenja ove najmlađe policijske službe.

Zato tražimo veću saradnju države i njenih institucija, posebno policije i pravosuđa na višem nivou, kako bi se adekvatno i oštro sankcionisali i procesuirali svi napadači na  komunalne policajce. Smatramo da se takva neophodna saradnja može napraviti i da je ona ključ i put za obnovu narušenog poverenja u instituciju koja predstavlja servis svojih građana.

U protivnom, komunalna policija u Srbiji će ostati nedovršen projekat, a zaposleni, koji su zbog parčeta hleba prinuđeni da trpe, ostaće svakodnevne mete bahatih građana u sistemu koji ne vodi nigde, a najmanje u svet evropske porodice za koju se Srbija opredelila.

Radiša Petrović, predsednik

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*