Home » OBAVEŠTENJA » MERE VLADE SU PROJEKCIJA
MERE VLADE SU PROJEKCIJA

MERE VLADE SU PROJEKCIJA

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su očekivali da će Vlada pred svoje građane izaći sa opširnijim ekonomskim planom za oporavak kompletne privrede i poreskog sistema Srbije, a ne paketom mera baziranog samo na projekcijama, uštedama i povećanju donje granice PDV.

Ovo je konsolidacija  njenog budžetskog deficita,ovo su iznuđene mere MMF-a za krpljenje rupa u budžetu i mi to posmatramo kao uslov za njeno dalje kreditiranje Srbije.

Nakon ovih mera Srbija će i dalje imati visok budžetski deficit, jer je i laiku jasno da je jedini način da ova zemlja izađe iz krize njena privredna aktivnost, da zarađuje, proizvodi, izvozi i prikuplja novac od poreza i carina. Štednja, sama po sebi ne daje rezultate, posebno povećanje donje stope PDV-a jer se time smanjuje i kupovna moć građana, time i sama proizvodnja,  što će neminovno dovesti do rasta cena osnovnih životnih namirnica. Ljudi će nastaviti sa siromašenjem i nezaposlenost će hronično i dalje rasti.

Srbiji nije više potreban populizam na bilo koji način, njoj  je potreban optimizam i vidljive  aktivnosti na razbijanju korupcije,  sive ekonomije i monopola. Zakoni o javnim nabavkama i tenderi moraju da dodju na udar, kao i poreski, jer ogroman novac ide van fiskalne politike. Postoji problem sa departizacijom u javnim preduzećima koja se i dalje posmatraju isključivo kao partijski plen  to je rak- rana srpskog društva. Srbiji je za bilo kakav boljitak potreban koncenzus i samoodricanje na svim nivoima podstakao rast ekonomije u kome  leži  cela suština problema.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će podržati sve poštene i iskrene napore kojima se ide u pravcu afirmacije domaćeg i stranog kapitala kako bi se otvarala nova radna mesta u realnom sektoru i povećala uposlenost kvalitetne i stručne radne snage koju Srbija  ima, posebno u sferi industrije čija je privredna aktivnost poslednjih decenija zamrla.

Takođe, bićemo i oštri kritičari svih Vladinih poteza i ukazivati na negativne efekte povećanja donje stope PDV koja nesumnjivo vodi u povećanje cena osnovnih životnih namirnica i vodi ka daljem siromašenju građana.

U Beogradu, 08.10.2013. godine

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“
Željko Veselinović, predsednik

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top