Home » OBAVEŠTENJA » MERE VLADE SU PROJEKCIJA

MERE VLADE SU PROJEKCIJA

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su očekivali da će Vlada pred svoje građane izaći sa opširnijim ekonomskim planom za oporavak kompletne privrede i poreskog sistema Srbije, a ne paketom mera baziranog samo na projekcijama, uštedama i povećanju donje granice PDV.

Ovo je konsolidacija  njenog budžetskog deficita,ovo su iznuđene mere MMF-a za krpljenje rupa u budžetu i mi to posmatramo kao uslov za njeno dalje kreditiranje Srbije.

Nakon ovih mera Srbija će i dalje imati visok budžetski deficit, jer je i laiku jasno da je jedini način da ova zemlja izađe iz krize njena privredna aktivnost, da zarađuje, proizvodi, izvozi i prikuplja novac od poreza i carina. Štednja, sama po sebi ne daje rezultate, posebno povećanje donje stope PDV-a jer se time smanjuje i kupovna moć građana, time i sama proizvodnja,  što će neminovno dovesti do rasta cena osnovnih životnih namirnica. Ljudi će nastaviti sa siromašenjem i nezaposlenost će hronično i dalje rasti.

Srbiji nije više potreban populizam na bilo koji način, njoj  je potreban optimizam i vidljive  aktivnosti na razbijanju korupcije,  sive ekonomije i monopola. Zakoni o javnim nabavkama i tenderi moraju da dodju na udar, kao i poreski, jer ogroman novac ide van fiskalne politike. Postoji problem sa departizacijom u javnim preduzećima koja se i dalje posmatraju isključivo kao partijski plen  to je rak- rana srpskog društva. Srbiji je za bilo kakav boljitak potreban koncenzus i samoodricanje na svim nivoima podstakao rast ekonomije u kome  leži  cela suština problema.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će podržati sve poštene i iskrene napore kojima se ide u pravcu afirmacije domaćeg i stranog kapitala kako bi se otvarala nova radna mesta u realnom sektoru i povećala uposlenost kvalitetne i stručne radne snage koju Srbija  ima, posebno u sferi industrije čija je privredna aktivnost poslednjih decenija zamrla.

Takođe, bićemo i oštri kritičari svih Vladinih poteza i ukazivati na negativne efekte povećanja donje stope PDV koja nesumnjivo vodi u povećanje cena osnovnih životnih namirnica i vodi ka daljem siromašenju građana.

U Beogradu, 08.10.2013. godine

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“
Željko Veselinović, predsednik

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content