Home » OBAVEŠTENJA » Aktivna uloga poverilaca u stečajnom postupku
Aktivna uloga poverilaca u stečajnom postupku

Aktivna uloga poverilaca u stečajnom postupku

Beograd, 16. oktobar 2015.- Učitelj neznalica i njegovi komiteti održali su treću sesiju javne rasprave o Nacrtu zakona o stečaju i reorganizaciji. Raspravi je prisustvovao i predstavnik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o stečaju i reorganizaciji, koju čine članovi kolektiva Učitelj neznalica i njegovi komiteti, pravnog tima projekta Pravna pomoć radnicima i malim akcionarima i aktivisti radničkih grupa, održali su u četvrtak 15. oktobra treću sesiju javne rasprave o Nacrtu zakona o stečaju i reorganizaciji, na temu aktivne uloge poverilaca.

„Nacrt koji smo uradili stvara mogućnost da se radnicima poveriocima koji žele da se uključe u stečaj to i omogući“, rekao je na početku rasprave moderator i aktivista kolektiva Ivan Zlatić.

On je naglasio da je trenutni Zakon o stečaju nešto bolji i transparentniji od predhodnih kada su u pitanju odluke koju donose stečajni upravnici i sudije, međutim, to što je transparentniji ne znači i da je dobar za poverioce.

„Vama se omogućava uvid u odluke koje su ranije donete, ali sa njima ne možete ništa. Ono šta je zapravo suštinski problem je kako učestvovati u procesu donošenja odluka pre nego se one donesu“, rekao je on.

Advokat i član radne grupe na izradi zakona Petar Učajev obrazložio je detaljno neke od odredbi nacrta koje podstiču aktivniju ulogu poverilaca u stečaju i reorganizaciji.

On je dao poseban akcenat na dva organa u stečajnom postupku, Skupštinu i Odbor poverilaca, što po mišljenju radne grupe u kojoj je radio predstavlja najvažnije organe, budući da u Skupštinu ulaze svi koji imaju određena potraživanja. Po njegovom predlogu, odnosno radne grupe, tu treba da uđu i oni koji nemaju potraživanja, a žele da učestvuju u radu privrednog društva koje je u određenim problemima.

Zoran Gočević, bivši radnik i mali akcionar Srboleka, govorio je o svojim gorkim iskustvima u procesu stečaja.

On je istakao da problemi nastaju od momenta kada se proglasi stečaj firme, jer dosta radnika ne zna šta je to i šta se radi u stečaju, koja su njegova prava i obaveze, i kako se postaviti od obećanja stečajnog upravnika da će sve biti u najboljem redu, do momenta slanja radnika na nacionalnu službu zapošljavanja.

On je i naglasio da je intencija stečajnih upravnika da se o procesu samog stečaja obavesti što manje radnika i da se zaposlenima sugeriše da izaberu jednog ili dva predstavnika koji bi bili uključeni u proces, kako ne bi bilo nekih velikih priča o tome.

„Zato smo i insistirali da se u nacrt zakona uvede da svi zaposleni uđu u odbor poverilaca i da se izbore za mesto predsednika odbora, kako bi u potpunosti bili upoznati sa procesom i da ne bi gubili dragoceno vreme“, rekao je on.

Gočević je upozorio da stečajni upravnici većinom idu na bankrot preduzeća, i da bi radnici trebalo da znaju da sentimentalnosti u procesu stečaja nema, odnosno da se sve završava u prvih 90 dana.

„Čim se sazna da će doći do stečaja, svi radnici koji imaju bilo kakva potraživanja bi trebalo da pokrenu tužbe, jer će one ući u potraživanja, kako ne bi bili zaboravljeni i oterani na biro rada“.

Noa Treister, aktiviskinja kolektiva se posebno osvrnula na problem prekarijata, budući da se sve više poslodavaca odlučuje da zapošljava radnike po potrebi, na određeno i po ugovoru o privremeno povremenim poslovima.

„Mi smo nacrtom zakona predvideli da se i oni uključe u odlučivanje i upravljanje u stečajnom postupku“, istakla je ona.

 

O samom zakonu

Nacrt zakona o stečaju i reorganizaciji je rezultat devetomesečne opširne i otvorene diskusije kolektiva Učitelj neznalica, pravnog tima projekta Pravna pomoć radnicima i malim akcionarima i aktivista radničkih grupa, u kojoj se tragalo za rešenjima koji su najdelotvorniji mehanizmi da se u okviru pravnog sistema u Srbiji postignu ciljevi socijalne pravde.

Prva javna rasprava je započeta 9. septembra diskusijom o nacrtu u načelu. Druga sesija je održana 1. oktobra, o povećanju uslova za reorganizaciju i mestu radnika u reorganizaciji.

Nacrt zakona i obrazloženje možete pogledati i preuzeti OVDE

Snimak prve i druge sesije javne rasprave možete pogledati na „youtube“ kanalu kolektiva Učitelj neznalica i njegovih komiteta.

 

Informativna služba Sloge

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top