Home » OBAVEŠTENJA » Neprihvatljiva državna ucena!

Neprihvatljiva državna ucena!

Beograd, 16. oktobar 2015. – Sve češći zahtev da se radnici firmi u restruktuiranju odreknu tužbi za neisplaćene zarade da bi ostvarili pravo na povezivanje radnog staža je klasična ucena sa pozicija moći i kao takva je apsolutno protivzakonita.

ucenaSvaki poslodavac, pa kada je i država u pitanju, u zakonskoj je obavezi da svakom zaposlenom za obavljen rad isplati njegovu zaradu i uplati odgovarajuće doprinose.

Pored toga, državne institucije koje sprovode zakon i štite građane su u obavezi da kontrolišu sve poslodavce u ispunjenju ove obaveze, pa tako i samu državu, a ne da ćutanjem i nečinjenjem krše zakon.

Za Sindikat industrijskih radnika Sloga (SIRS) je ovakav pritisak na radnike neprihvatljiv, budući da on duboko narušava legitimitet i legalitet pravne države, dajući određenim ljudima u izvršnoj vlasti pravo da se stavljaju iznad pravnog sistema i poretka, i tako narušavaju i ugrožavaju principe društvenih vrednosti koje se zovu zakon i pravda.

To su jasne i jednostavne stvari koje se u demokratsko uređenoj državi moraju poštovati i sa takvom praksom ucene radnika se odmah mora prestati!

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*