Home » OBAVEŠTENJA » Povećanje plata u Železari smirilo strasti
Povećanje plata u Železari smirilo strasti

Povećanje plata u Železari smirilo strasti

Autor : Danas, radnik.rs, 18.10.2015.-

Nakon oktobarske povišice od osam odsto, druga u istom iznosu treba da nastupi 1. januara 2016, a sledeća 1. avgusta

Sindikalne organizacije koje deluju u Železari Smederevo zadovoljne su zbog početka rada visoke peći broj jedan u toj fabrici i uglavnom su optimisti kada je reč o perspektivama oporavka čelične industrije u svetu. Reprezentativni sindikati su zadovoljni i sa kolektivnim ugovorom, koji su sačinili sa menadžmentom kao i povećanjem plata od 1. oktobra za osam odsto.

Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare Smederevo, kaže za Radnik da je pokretanje visoke peći broj jedan sjajna vest.

– Paljenje druge peći omogućava i povećavanje proizvodnje i garantuje posao ne samo radnicima Železare već i brojnim preduzećima u Srbiji koja su vezana za njen rad kao dobavljači ili na neki drugi način, ističe Prelić. On dodaje da su sa povećanjem proizvodnje radnici Železare spremni da dočekaju bilo kog strateškog partnera.

– Da li će taj partner biti kineska HBIS grupa ili neka druga strana kompanija za nas zaposlene u Železari manje je bitno. Najvažnije je da strateški partner dođe i da investira u fabriku, naglašava Prelić. Prema njegovim rečima, Samostalni sindikat je zadovoljan sa kolektivnim ugovorom potpisanim sa menadžerskom firmom HPK inženjering koji je stupio na snagu 1. juna i u potpunosti ispunjava sve kriterijume Zakona o radu.

Sa njegovim mišljenjem da je kolektivni ugovor koji su izdejstvovali reprezentativni sindikati dobar slaže se i Saša Čolić, glavni poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Železare Smederevo.

– Kolektivni ugovor koji smo dogovorili sa HPK inženjeringom je potpisan na tri godine. Ono što je najvažnije jeste da on predviđa postepeno povećanje plata kojim će zarade zaposlenih u Železari doći na nivo na kome su bile u trenutku kada je vlasnik fabrike bila američka kompanija Ju-Es stil, koja se u međuvremenu povukla. Dogovoreno je da prvo povećanje plata od osam odsto stupi na snagu 1. oktobra, što se i desilo. Drugo povećanje u istom iznosu treba da nastupi 1. januara 2016, a za još osam odsto plate će biti povećane 1. avgusta sledeće godine – objašnjava Čolić. On takođe pozdravlja puštanje u rad visoke peći broj jedan.

– U ovom trenutku cene čelika na tržištu su veoma niske, međutim, predviđa se da će od januara cene porasti. To znači da će biti više posla, te je puštanje u rad druge peći u Železari od izuzetnog značaja. Treba naglasiti i to da su postignute znatne uštede, što je još jedan garant da Železara može da ima svoje mesto na tržištu. Najvažnije je ipak da se preduzeće privatizuje i da se uloži novac u proširenje proizvodnih kapaciteta. Ceo proces restrukturiranja u Železari Smederevo je za krajnji cilj imao privatizaciju fabrike i nadamo se da će strateški partner biti pronađen kako se to i najavljuje – ističe Čolić.
Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo, deli mišljenje svojih kolega.

– Postoji dosta preduzeća koja rade i sarađuju sa Železarom Smederevo pa više posla u fabrici garantuje radna mesta, plate i više posla i u njihovim kolektivima. Moram biti iskren pa reći da sve što nam je dosad obećano od strane vlasti je ispunjeno, kada je reč o radu Železare Smederevo. Imamo primedbe kada je reč o komunikaciji sa poslovodstvom.Tih kontakata je veoma malo. Poslednji put razgovarao sam sa Peterom Kamarašom, izvršnim direktorom menadžerskog tima HPK inženjeringa koji upravlja Železarom, još 2. septembra. S obzirom na veličinu i značaj smederevske železare potrebna je stalna i intenzivna razmena mišljenja menadžmenta i sindikalaca. Ovo što sada imamo ne doprinosi kvalitetnom radu preduzeća i potrebno je povećati broj sastanaka, ističe Gujaničić. On dodaje da su u Nezavisnom sindikatu nezadovoljni i time što u fabrici na odgovornim mestima i dalje sede nekvalifikovani ljudi.

– Imamo slučaj da ovde rade direktori koji imaju samo srednju školu. Da bi fabrika napredovala i bolje radila, potrebno je zapošljavati nove radnike, pre svega fakultetski obrazovane mlade stručnjake. Ukratko, naše dve osnovne kritike su vezane za nedostatak komunikacije sa poslovodstvom i lošu kadrovsku politiku koja se vodi, te ćemo se kao sindikalna organizacija truditi da se ti problemi reše kako u interesu radnika tako i Železare – objašnjava Gujaničić.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ čija podružnica takođe deluje u Železari, daje pozitivnu ocenu za paljenje druge peći u fabrici.

– Država ovde čini sve da veliki sistem poput smederevske železare održi u životu i sačuva radna mesta i svako ko želi dobro srpskoj privredi to mora da pozdravi. Ono o čemu se malo priča u javnosti jeste da paljenje druge visoke peći verovatno predstavlja zamenu za visoku peć broj dva koja će uskoro obustaviti rad. Menadžment je u javnost izašao sa izjavom da to nije obustavljanje već redovni remont, ali to ipak podrazumeva prestanak rada peći i sasvim je sigurno da neko vreme ona neće biti aktivna. Praktično obe peći će raditi istovremeno samo u kratkom periodu – navodi Veselinović.

On dodaje i da ne vidi razlog za optimizam menadžmenta vezano za pretpostavke da će cene čelika na svetskom tržištu u januaru skočiti, što bi poboljšalo poslovanje, odnosno prodaju finalnih proizvoda Železare.

– Da je to zaista tako, velike kompanije bi već proširivale svoje kapacitete kupovinom čeličana širom Evrope i sveta, ali to u ovom trenutku nije slučaj. Naravno da bih voleo da se nađe strateški partner za Železaru, ali s obzirom da je vlast mnogo puta dosad tvrdila da ga je našla i spominjala imena razne kompanije, ali na kraju od toga svega nije bilo ništa, moram da budem skeptičan i sada kada se najavljuje sklapanje aranžmana sa kineskom kompanijom. Pristalica sam devize da je dolazak bilo kakvog stranog partnera bolji od zatvaranja fabrike, ali definitivno smatram i to da su se azijski poslodavci u Srbiji generalno pokazali loše kada je reč o odnosu prema zaposlenima.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top