Home » ОБАВЕШТЕЊА » Ако се плате не повећају нова обустава рада од петка
Ако се плате не повећају нова обустава рада од петка

Ако се плате не повећају нова обустава рада од петка

Извор: danas.rs, 04.03.2019.-

Пише: Г.Влаовић.-

Радници саобраћајног предузећа „Ласта“ – Младеновац који су од суботе, незадовољни ниским примањима, штрајковали глађу прекинули су јуче обуставу рада и свој протест до петка јер им је пословодство обећало да ће њихови захтеви бити испуњени, рекао је за Данас Миладин Лазић, председник синдиката „Слога“ у предузећу „Ласта“.

Радници су одлучили да прекину штрајк јер су им надлежни у пословодству обећали да ће бити промењен начин обрачуна плата што би омогућило повећање зарада. Такође, у петак би запосленима требало да буде представљен план за побољшање услова рада у предузећу. – У случају да наши захтеви ипак не буду испуњени спремни смо да наставимо са штрајком а на који начин ће се протест одвијати одлучићемо у петак на лицу места – наводи Лазић. Наш саговорник објашњава да су штрајк започели возачи и механичари који имају веома ниске зараде, иако често раде више од 200 сати месечно, а незадовољни су и због тога што су аутобуси неисправни те често „испадају“ из саобраћаја. – Просечне плате запослених у „Ласти“ су између 32. до 36.000 динара што је веома мало када је реч о радницима у саобраћајном сектору.

У недељу је штрајкаче у Младеновцу, на Лазићев позив посетио и Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“ заједно са представницима Светске федерације синдиката (ЊФТУ) и грчке синдикалне централе ПАМЕ. – Није тачно да сам штрајкаче у „Ласти“ посетио као политички представник Драгана Ђиласа као што су тврдили поједини медији већ зато што је то моја синдикална дужност. Где год се запослени боре за своја права моја дужност је да им пружим подршку. Разлог за то је већи ако су у штрајку и припадници синдиката коме сам на челу, као што је случај са обуставом рада у „Ласти“.

С обзиром да је „Слога“ у суботу имала конгрес на њему су били присутни и гости из иностранства који су изразили жељу да и они пруже подршку запосленима у „Ласти“ па су и они пошли са мном у Младеновац. Представници Светске федерације синдиката, Петрос Петроу и председник синдиката туристичких радника Грчке Николас Папагеоргиоу обратили су се штрајкачима и обећали им подршку и интернационализацију њиховог проблема уколико се он у наредним данима не буде решио, што је од стране окупљених громогласно поздрављено – каже Веселиновић.

Он додаје да је потпуно нелогично да возачи у „Ласти“ – Младеновац имају плате од 36. 000 динара док њихове колеге у ГСП Београд зарађују око 60 хиљада динара.

– Свугде у свету возачи су цењени и добро плаћени радници. То су нам потврдиле и колеге из WFTU и ПАМЕ. Стога и возачи и други запослени у „Ласти“ треба да имају веће плате од оних које тренутно примају. Разлог због којих су плате у „Ласти“ мале а услови рада лоши је тај што држава има намеру да буџашто прода то предузеће чак можда и из стечаја. Стога се ниским примањима запослени просто терају да напусте фирму како би њена цена на тендеру била ниска. „Слога“ се томе апсолутно противи. „Ласта“ у свом саставу поред возног парка има и велики број аутобуских стајалишта као и атрактивних линија у земљи и иностранству, што јој гарантује да може нормално да функционише и зарађује те апсолутно не постоји ниједан разлог да не настави да послује као државно предузеће. У случају приватизације нови власник би се одрекао једног броја запослених јер би га интересовале само линије и аутобуска стајалишта којима „Ласта“ располаже. То је лоше решење за запослене и предузеће те „Слога“ захтева да „Ласта“ остане у у државном власништву јер за то постоје услови – закључује Веселиновић.

Смењен директор „Ласте“

Надзорни одбор Саобраћајног предузећа „Ласта“ сменио је јуче генералног директора тог предузећа Тонија Гајића. За вршиоца дужности генералног директора именован је досадашњи извршни директор Владан Секулић. Наџорни одбор је разрешио Гајића дужности јер није благовремено информисао председника и чланове одбора о стању у компанији као и због „неблаговременог поступања ка решавању проблема а по препоруци Наџорног одбора“. Саопштено је да ће новоименовани в.д. генерални директор „Ласте“ до петка, 8. марта изаћи пред запослене „са конкретном понудом“.

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top