Home » OBAVEŠTENJA » Policijski sindikat Srbije izgubio reprezentativnost
sps

Policijski sindikat Srbije izgubio reprezentativnost

Beograd, 05.03.2019. –  Policijski sindikat Srbije nije više reprezentativan sindikat, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Odeljenje za medije i komunikacije Ministarstva unutrašnjih poslova u 8:32 časova svim medijima dostavilo je sledeće saopštenje koje prenosimo u celosti:

SAOPŠTENJE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava javnost i zaposlene da je, na osnovu zahteva Nezavisnog sindikata policije za preispitivanja reprezentativnosti Policijskog sindikata Srbije, utvrđeno da PSS više nije reprezentativni sindikat u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nezavisni sindikat Srbije je 19. februara uputio zahtev u kome navodi da je od poslednje provere reprezentativnosti PSS-a prošlo više od tri godine, a da postoje indicije da se, kako su naveli u dopisu, broj članova PSS-a smanjio i da zato smatraju da postoje uslovi za sprovođenje postupka provere reprezentativnosti.

Nakon dobijenog zahteva sproveden je postupak preispitivanja reprezentativnosti PSS-a, tačnije provere kod kolikog broja zaposlenih se svakog meseca od plate odbija naknada na ime članstva u Policijskom sindikatu Srbije.

Proverom je utvrđeno da PSS u svom članstvu ima manje od 15 odsto zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, što je zakonski minimum, te je stoga doneto rešenje kojim se utvrđuje gubitak reprezentativnosti Policijskog sindikata Srbije.

Broj: 171/19
5.3.2019.godine

Da podsetimo, Sindikat policije Sloga odbio je da učestvuje u preispitivanju reprezentativnosti tom sindikatu smatrajući da je neophodno da najmanje dva sindikata budu reprezentativna zbog boljitka zaposlenih. Naprosto nije dobro da postoji jedan sidnikat koji lako može biti pod kontrolom poslodavca.

Mi smo bili svesni da je cilj poslodavca nesporiv a to je gubitak reprezentativnosti PSS kroz nepravedan i montirani postupak, što se i potvrđuje saopštenjem. Naime u saopštenju se navodi da je reprezentativnos utvrđivana tako što je proveravano kod kolikog broja zaposlenih se svakog meseca od plate odbija naknada na ime članstva u PSS, što je nezakonito. Svaki sindikat, pa i PSS ima pravo da odluči da svom članu ne odbija članarinu. Zakon propisuje da se prilikom utvrđivanja rešrezentativnosti utvrđuje broj pristupnica, a ne broj zaposlenih koji plaćaju članarinu. Svako pravno lice internim aktima može da odluči da li će nekog svog člana osloboditi plaćanja članarine.

Sličnim modusom u montiranom postupku, svojevremeno je osporena reprezentativnost Sindikatu srpske policije.

Jasno je da predstavnici poslodavca nalaze načine da neposlušne sindikate sankcionišu dok poslušne kupuju raznim beneficijama i pogodnostima o čemu je PSS pisao ranije.

Sva ova šarada i manipulacija za Slogu bila je očekivana i izvesna. O tome smo pisali ranije u članku Utvrđuje se reprezentativnost Policijskog sindikata Srbije.

U ovom slučaju na gubitku nije samo PSS već svi zaposleni jer samo jedan reprezentativni sindikat nema kapacitete i moći da se izbori za predstojeći kolektivni ugovor i kvalitetno učestvuje u dijalogu sa predstavnicima poslodavca.

Sindikat policije Sloga

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*