Home » OBAVEŠTENJA » 400 radnika kompanije Šinvon iz Niša uskoro na ulici

400 radnika kompanije Šinvon iz Niša uskoro na ulici

Kompanija Jura Šinvon u Nišu najavila je zatvaranje proizvodnje auto-instalacija i svih službi tog sektora zbog velikog poslovnog gubitka. U ovoj velikoj fabrici zaposleno je 650 radnika.

Priliku da i dalje rade dobiće 264 stalno zaposlenih, dok će skoro 400 radnika koji imaju ugovore na određeno ostati bez posla. Radnicima koji imaju ugovor za stalno dat je rok do 11. septembra da se izjasne da li hoće da pređu da rade u drugom pogonu Jure. Oni koji pristanu, potpisaće aneks ugovora i nastaviće da rade na odredjeno vreme od šest meseci, a oni koji odbiju, ostaju bez posla.

Da li je Šinvon novi Geox i koliko ljudi ostaje bez posla, bila je tema emisije  “Studio N1 live” gde je u prilogu te TV govorio i poverenik Sloge za Niš Bratislav Ilić.

Bratislav Ilić je rekao bi Inspekcija u Šinvonu trebala da odmah deluje jer se radi o klasičnoj uceni da se radnicima koji su uposleni za stalno u Šinvonu ne isplate otpremnine. On je pozvao sve zaposlene da pristupe Slogi kako bi se odupreli svim budućim pritiscima.

“ Jura i danas traži radnike na birou pa je potpuno nejasno zašto se oni koji su uposleni za stalno prebacuju u tu kompaniju na samo 6 meseci”, rekao je Ilić

On je kazao da nezvanično postoji priča da je jedan od razloga i to što radnici na neodređeno koriste bolovanja i da se to ne dopada poslodavcima koji bi ih se na ovaj način rešili.

Pogon Jure Šinvon počeo je da radi krajem 2011. godine i na otvaranju je rečeno da je kompanija uložila u tu investicija osam miliona evra, dok je država izdvojila tri miliona evra podsticajnih sredstava za zapošljavanje 300 radnika, odnosno 10.000 evra po radniku.

 

Više o ovom problemu u prilogu TV N1

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/joint.unionsserbianunity/videos/1069814103756611′ width=’700′]

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*