Home » OBAVEŠTENJA » Sastanak sa predstavnicima Metecha neuverljiv i neproduktivan

Sastanak sa predstavnicima Metecha neuverljiv i neproduktivan

Posle više onlajn sastanaka sa rukovodstvom belgijske kompanije “Metech” iz Smedereva sa temom da se sindikatu “Sloga” omogući pun i neometan sindikalni rad u toj kompaniji, juče je po prvi put u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu došlo do zvaničnog susreta licem u lice predstavnika sindikata i kompanije na kojem se razgovaralo o navedenoj temi. 

Marko Pantić i Pavle Heđeši

Sastanku, koji je održan uz poštovanje svih epidemioloških mera protiv korona virusa, sindikat su predstavljali potpredsednik USS Sloga iz Beograda Pavle Heđeši i predsednik sindikata Sloga u Metexu Marko Pantić, dok su kompaniju “Metech” predstavljali izvršni direktor Patrick Van Meensel sa saradnicima; operativnim menadžerom Dejanom Sivčevim i menadžerkom za ljudske resurse Milanom Kukureković.

Iako se razgovorima „licem u lice“ smanjuje mogućnost nesporazuma i omogućava da lakše izgradite poverenje, to se uvek ne dešava. Sastanak je bio neuverljiv i neproduktivan, rekao je Pavle Heđeši nakon završetka sastanka.

–   Razgovor sa prvim čovekom Metecha, gospodinom Patrikom Van Meenselom je upravo bio razgovor te vrste. Ne želim da prejudiciram ali sam ličnog mišljenja da kompanija Metech sindikat vidi kao “nužno zlo” koje se mora tolerisati zbog zakona i da mu se ne sme dozvoliti da se širi i da jača svoj uticaj na radnike. Iz razgovora koji je trajao gotovo sat vremena sve vreme smo govorili samo o jednoj stvari a to je da se sindikatu “Sloga” dozvoli prezentacija u prostorijama njihove kompanije, bez remećenja proizvodnog procesa i van radnog vremena. Dakle, jedan sat nakon završetka prve smene i jedan sat pre početka druge, a sve u cilju kako bi sa radnicima i potencionalnim članovima sindikata ostvarili neposredan kontakt i dali vetar u leđa našim sindikalnim predstavicima u Metechu. Međutim, očigledno je da to kompanija ne želi i da je to odluka na najvišem nivou. Oni jednostavno ne žele da dozvole predstavnicima sindikata da uđu u krug fabrike, što je i na samom početku sastanka bila naša glavna primedba, budući da se i ovaj direktni susret održao u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu koji je pod pokroviteljstvom opštine, a ne u samoj fabrici, rekao je potpredsednik Heđeši.

On je izrazio i ozbiljnu sumnju da je Metechu možda i od strane nekoga iz države sugerisano da se upravo ovako ophode sa sindikatima kako oni ne bi imali jači uticaj i došli do reprezentativnosti i mogućnosti da se potpiše kolektivni ugovor, a tim se i poboljšaju uslovi rada i zarade srpskih radnika koje su trenutno u nivou nešto neznatno više od minimalca.

– U svakom slučaju mi ćemo nastaviti sindikalnu aktivnost u Metechu svim metodama dozvoljene sindikalne borbe kako bi se omogućila osnovna elementarna prava za neometan rad sindikata u skladu sa Ustavom, zakonima i poveljama koji to garantuju. Od traženja podrške naših sindikalnih prijatelja iz Evrope do organizovanja javnih okupljanja u cilju prezentovanja problema. Vrata za razgovore nismo zatvorili, ali ih nećemo više voditi onlajn i van fabričkih prostorija koje je poslodavac u obavezi da omoguću sindikatu za neometani rad, zaključio je Heđeši.

 

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*