Home » SLOGA VESTI » Zdravstvena zaštita na teritoriji Opštine Rekovac pred kolapsom
Zdravstvena zaštita na teritoriji Opštine Rekovac pred kolapsom

Zdravstvena zaštita na teritoriji Opštine Rekovac pred kolapsom

RUKOVODSTVO OPŠTINE REKOVAC NEISPUNJENIM OBEĆANJIMA UVELO DOM ZDRAVLJA REKOVAC U VIŠEMILIONSKA DUGOVANJA

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijelna zaštite pozivaju predsednika Opštine Rekovac i sve odgovorne u Opštini, kao i u Ministarstvu državne i lokalne samouprave da u što kraćem roku Domu zdravlja Rekovac uplate obećana sredstva, kako zaposleni ne bi strepili za svoju egzistenciju a građani ne bi bili uskraćeni za pružanje zdravstvene zaštite.

Računi Doma zdravlja Rekovac su u blokadi od marta. 2021. godine, a dug za plate radnicima ove ustanove iznosi više od 6.000.000,00 dinara, što je nedopustivo i predstavlja ozbiljan problem kako za zaposlene tako i za pacijente. (Blokada računa i dug su potvrđeni od strane Doma zdravlja Rekovac na osnovu Sloginog zahteva o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje se tiču informacije o finasijskom poslovanju).

Zapravo, najveći problem u poslovanju je pomenuti dug za plate, koji je nastao u toku pandemije angažovanjem radnica za održavanje higije, jer u Domu zdravlja Rekovac u tom trenutku nije bilo zaposlenih koji su taj posao obavljali.

Kako Republički fond za zdravstveno osiguranje, na osnovu propisa koji uređuju oblast zapošljavanja u zdravstvu nije mogao da finasira novo zapošljavanje pomenutog kadra, rukovodstvo opštine Rekovac je tu obavezu preuzelo na sebe, a Dom zdravlja Rekovac je poštujući dogovor angažovao neophodan kadar, koji, nažalost, lokalna samouprava nije ispoštovala I nije uplatila novac za plate higijeničara.

Zbog takvog ophođenja i neodgovornosti opštinskog rukovodstva, jedan broj zaposlenih je rešio da svoje mukom stečene plate naplati sudskim putem, što će značajno uvećati već pomenuti dug od 6.000.000,00 dinara.

Zbog svega napred navedenog Dom zdravlja Rekovac se danas nalazi u bezizlaznoj situaciji, zdravstveni radnici su u panici da li će moći da prime svoje zarade.

Ukoliko Lokalna samouprava ne realizuje ono što je obećala i odmah ne uplati sredstva na koje se obavezala, pružanje primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Opštine Rekovac je pred kolapsom, posebno imajući u vidu novi talas pandemije koju Krizni štab naveliko najavljuje.

 

USS “Sloga”– sindikat zdravstva i socijelna zaštite

Predrag Đurić, predsednik

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top