Home » SLOGA VESTI » Završena protestna šetnja prosvetara u Beogradu

Završena protestna šetnja prosvetara u Beogradu

Beograd. 27. januar 2015. godine — Reprezentativni sindikati prosvete, kome se priključilo i članstvo „Sloge“ organizovali su večeras u Beogradu protestnu šetnju, a potom na Trgu Republike i svojevrstan performans pod nazivom „Svetosavska akademija pod vedrim nebom“.

1

Okupljanje prosvetara je počelo oko 16.00 časova na platou ispred Hrama Svetoga Save, a mnogi od njih su iskoristili priliku da uđu u sam Hram i uz molitvu zapale po koju sveću, u veri da će neko od nadležnih imati razumevanja za njihove probleme zbog kojih su više od dva meseca u štrajku.

0

Kako je ranije najavljeno, prema uputstvu o obaveznoj sindikalnoj solidarnosti, članovi Granskog sindikata prosvete „Sloga“ su se odazvali u velikom broju, a mnogi od njih su ponosno poneli svoje sindikalne zastave, neobavešteni da se na današnji skup one ne donose, što pokazuje da je međusindikalna saradnja u Srbiji na veoma niskom nivou, a sindikati duboko među sobom podeljeni.

2

Oko 17.15 časova, sa platoa ispred Hrama Svetoga Save, protestna kolona se preko Slavije, ulicom kralja Milana i Terazija, uputila do Trga Republike, do spomenika knezu Mihajlu, gde je na otvorenom održana „Svetosavska akademija pod vedrim nebom“.

6

Tokom protestne šetnje do Trga bilo je manjeg zastoja u saobraćaju.

5

Čelnici sindikata prosvete su na Trgu ponovili svoje nezadovoljstvo materijalnim statusom i niskim zaradama, neispunjenjem zahteva o izuzeću prosvete iz umanjenja zarada od 10 odsto, ali i ponovili svoje zahteve za uvođenje platnih razreda i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, za koji tvrde da im se po treći put vraća na doradu.

8

Svojevrstan performans pod nazivom „Svetosavska akademija pod vedrim nebom“ završen je u momentu kada je u zgradi Narodnog pozorišta u 20.00 časova počela i zvanična svečanost povodom „Savindana“ koju je organizovalo Ministarstvo prosvete.

9

Razgovori predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete bi trebalo da budu nastavljeni u četvrtak, a do tada prosvetarima jedino ostaje vera.

3

Vera u to da će ih još neko, pored „Boga“, razumeti, ili će morati u radikalniji štrajk, kako su neki od organizatora gromoglasno najavljivali tokom današnjeg performansa na otvorenom.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*