Home » OBAVEŠTENJA » Zaustaviti eksploataciju naših radnika u zemlji i inostranstvu

Zaustaviti eksploataciju naših radnika u zemlji i inostranstvu

Beograd, 21.02.2017. godine  – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju od države i njenih institucija da odmah i svim raspoloživim mehanizmima zaustave svaku dalju eksploataciju naših radnika u inostranstvu, kao i uvođenje novog krivičnog dela u Krivičnom zakonu Srbije „Eksploatacija radne snage“.

Nakon što je javnost Srbije još jednom i po ko zna koji put šokirana ispovestima zlostavljanih i prevarenih radnika, ovoga puta i novinara koji su potvrdili priču o zlostavljanju i eksploataciji naših građana u Slovačkoj, smatramo da država i vlast moraju odmah da upotrebe sve raspoložive mehanizme zaštite svojih građana i da preko Ministarstva spoljnih poslova traže i zahtevaju da država domaćin u kojima se naši radnici zlostavljaju – zaustavi i krivično goni sve one koje ih tamo odvode, a onda uslovljavaju i najbrutalnije eksploatišu kao roblje.

Pored toga, smatramo da hitno treba izmeniti i Krivični zakon Srbije, tako što će se uvesti novo krivično delo, „Eksploatacija radne snage“, jer je primetno da pojedini vlasnici kapitala i Agencija za zapošljavanje i u Srbiji svesno i nekažnjeno vrše torturu nad radnicima, upošljavaju bez ugovora o radu ili ih krše, teraju na neplaćen prekovremeni rad i ne isplaćuju zarade u skladu sa zakonom.

Smatramo da su za donošenje takvog člana u Krivičnom zakonu Republike Srbije ispunjeni svi uslovi, jer smo svakodnevno svedoci nepravde koje se vrši prema čoveku kao radniku, a vlast koja dopušta eksploataciju svojih građana postaje i sama saučesnik u njihovoj torturi i zlostavljanju.

 

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content