Home » OBAVEŠTENJA » Gladni radnici Kraljeva prete blokadom lokalne skupštine

Gladni radnici Kraljeva prete blokadom lokalne skupštine

Kraljevo, 21.02.22017. – Više stotina gladnih, poniženih, bolesnih i zaboravlljenih od države radnika propalih fabrika i firmi iz Kraljeva najavilo je juče da će blokirati rad lokalnog parlamenta ukoliko im država ne isplati plate koje im se duguju.

Prema procenama Inicijative za prava radnika u Kraljevu, država im duguje između 600 hiljada do million dinara, po radniku. Gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić, radnicima koji su se okupili u skuštinskoj sali obećao je pomoć u vidu posredovanja i zakazao im sastanak za danas u Ministarstvu privrede.

Umesto da im se isplati mukom pošteno zarađeno, i njima se kao i radnicima propalih niških preduzeća nude sastanci u Ministarstvu privrede, sastanci bez efekta, sa puno praznih obećanja i možda mrvicom neke isplate u vidu jednokratne socijalne pomoći, tek toliko dok ne prođu izbori.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Željko Veselinović, kaže da su razgovori u ministarstvima često „jalova beseda“ i da bez radikalizacije protesta radnici neće lako doći do svojih zarada.

– Dosadašnja praksa je pokazala da se prema radnicima propalih firmi i preduzeća u stečaju država odnosi veoma loše i jako surovo kada treba da im da ono šta im po zakonu pripada. Tvrdim, a na osnovu dosadašnje prakse, da radnici moraju da radikalizuju svoje proteste i čvrsto zahtevaju da im se odmah i bezuslovno isplati ono šta su zaradili. Idu izbori, političari se bore za svaki glas, a to je vreme kada je najidealnije. Tek ako protesti kojim slučajem ne urade plodom, uvek postoji način da tuže državu, kaže čelnik „Sloge“ Željko Veselinović.

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*