Home » OBAVEŠTENJA » ZAŠTITITI OMBUDSMANA

ZAŠTITITI OMBUDSMANA

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije osuđuju jučerašnji pokušaj diskreditacije institucije Ombudsmana  zaštitnika građana od strane pojedinih članova Odbora za zdravstvo, zbog opravdane primedbe zaštitnika građana Saše Jankovića: da li je u ovom trenutku zaista neophodno potrošiti 20 do 30 miliona evra za izradu elektronskih zdravstvenih knjižica?

– Nosioci izvršne vlasti ne smeju da zaborave da je institucija Ombudsmana – zaštitnika građana nezavisna i autonomna, i da ona štiti prava i slobode građana kontrolišući rad organa javne vlasti, svidelo se to nekome ili ne! Očigledno je da u Srbiji još uvek postoje ljudi koji ne mogu da shvate šta takve institucije predstavljaju, kad kritike i predloge još uvek prihvataju kao lične.

Za nas u sindikatu je „društveni interes“ da se država iskreno pozabavi aktuelnim problemima radnika ove zemlje koji su tranzicionim promenama došli u situaciju da izgube posao, a time i pravo na status osiguranika, prava na svoje lečenje i lečenje članova porodica.

Nametanjem elektronskih knjižica, po svaku cenu, došli smo do apsurdne situacije u kojoj zdravstvene ustanove imaju sve manje ljudstva i sredstava za rad, ali i sve manje pacijenata koji imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Smatramo da su ovakve neodgovorne izjave otvoreni poziv na linč neistoišljenika, napad na sve nezavisne institucije u Srbiji, jer šta očekivati nakon ovoga nego i pokušaje da se pojedini bahati nosioci izvršne vlasti mešaju i u unutrašnja uređenja drugih nezavisnih institucija, npr. sindikata, zahtevima za podrškom u usvajanju anti-radničkih zakona, što im mi iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, svakako, nećemo dozvoliti!

Zaštitnik građana Saša Janković uživa veliko poverenje kod radnika, posebno nakon nedavnog upozorenja da je država usvajanjem predloga o zastarevanju poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zaštitila poslodavce koji su se oglušili o zakon, oštetila radnike i budžet, ocenivši da je to „nož u leđa radnicima i šamar u lice savesnim poslodavcima„.

 

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

Željko Veselinović, predsednik

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*