Home » PRENOSIMO » NOVI ZAKON NOŽ U LEĐA RADNICIMA

NOVI ZAKON NOŽ U LEĐA RADNICIMA

Beograd — Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je usvajanjem predloga o zastarevanju poreza i doprinosa za PIO država zaštitila poslodavce koji su se oglušili o zakon.  „To je nož u leđa radnicima i šamar u lice savesnim poslodavcima“, rekao je Janković za izdanje lista Politika od nedelje.

Saša Janković -Foto MC

Upitan zašto se poslodavcima u Srbiji gleda kroz prste, ombudsman kaže da je u Srbiji problem što decenijama unazad pojedini poslodavci krše zakon i ne uplaćuju doprinose, a nadležni državni organi pojedinim od njih „gledaju kroz prste“.

„Bez uplaćenih doprinosa ne mogu u punopravnu penziju, niti mogu da overe zdravstvenu knjižicu. To je potpuno nepravično, jer štetu za to što neki poslodavci krše zakon, a država im gleda kroz prste, snose radnici“, istakao je Janković.

Prema njegovim rečima, građani kojima poslodavac nije uplaćavao doprinose 10 godina neće imati pravo ni da tuže poslodavca za neisplaćene doprinose, a u penzijskom fondu neće moći da ostvare pravo na punu penziju, jer u njihovom stažu nedostaju uplate.

Janković kaže da mu nije poznato da takva praksa postoji u Evropi. Skupština Srbije je 29. maja usvojila izmene šest poreskih zakona koje bi, prema obrazloženju vlade, trebalo bi da omoguće i stabilnije finansiranje PIO fonda i predstavljaju nastavak reforme poreskog sistema Srbije.

B 92 (link) 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*