Home » OBAVEŠTENJA » OSNOVAN GRANSKI SINDIKAT KOMUNALNIH POLICAJACA SLOGA

OSNOVAN GRANSKI SINDIKAT KOMUNALNIH POLICAJACA SLOGA

Zaposleni u Komunalnoj  policiji iz više gradova Srbije, održali su juče u beogradskoj hali Pionir osnivačku skupštinu  i  formirali Granski sindikat komunalne policije Sloga.  Borba za bolji status, zarade, uniforme, ali i izmenu zakona o komunalnoj policiji  je nešto čime će se ovaj granski sindikat  baviti u narednom periodu. Za predsednika GO izabran je Radiša Petrović iz Sloga – Komunalna policija Beograd.

20130614_122253

Talas formiranja i pristupanja Udruženim sindikatima Srbije Sloga, kao sindikatu prepoznatom po delovanju na izvornim principima sindikalizma se nastavlja gotovo svakodnevno.

Posle raznih firmi,kompanija,ministarstava,skupštine,vojske i mnogih drugih na red je došlo i formiranje granskog sindikata komunalne policije .

Nakon što je probijen led i osnovan prvi sindikat komunalne policije Sloga Beograd, zaposleni u komunalnoj  policiji iz više gradova Srbije, iz Beograda, Pančeva, Čačka, Požarevca, Valjeva, Šapca, rešili su da udruže svoje  snage  i da se  jedinstveno izbore za svoja prava. Takođe, ovih dana pristupile su im kolege iz Niša, Leskovca ,Loznice, Kraljeva, Smedereva, Zaječara, a u pripremi  je osnivanje sindikata u Užicu,Novom Sadu,Kragujevcu,Kruševcu  i još mnogim drugim gradovima.

Ono što je posebno interesantno  je da po broju članova  i pre formiranja ovog granskog sindikata, Sloga  je imala  dovoljan broj za reprezentativnost  ove grane na teritoriji Republike.  Ipak, presudio je razum i podizanje nivoa svesti kod zaposlenih  da se  zajedničkim delovanjem  može doći do bržih i povoljnijih razultata u borbi za što bolja prava zaposlenih.

1pionir

Skupštinu  je otvorila Milena Jocić, generalni sekretar USS Sloga, koja je, između ostalog, bila učesnik formiranja gotovo svih dosadašnjih sindikata komunalne policije. Nakon njene  uvodne reči, prisutnima je pušten kraći  film o sindikatu, a nakon toga je im se obratio  i  predsednik USS Sloga  Željko Veselinović.

Veselinović  je govorio o nastanku i istoriji sindikata Sloga, borbi za prava radnika  koja se vodila i vodi poslednjih godina, kao i o značaju da se formiraju granski sindikati, odnosno,  potrebi za zajedništvom i ukrupnjavanjem radništva,  jer je to jedini, pravi i dokazani način za postizanje uspeha. U konkretnom slučaju komunalne policije je  dobijanje novog zakona i statusa koji zaslužuju.

Radiša Petrović, predsednik sindikata Sloga komunalne policije Beograd  i prvi član sindikata komunalnih policajaca Sloge, ujedno i pokretač  sindikata ove struke u Beogradu i Srbiji, prisutnima  je govorio o problemima sa kojima se svakodnevno susreću.

 

Radiša Petrović -prvi s leva

Radiša Petrović -prvi s leva

On je ukazao da pored novog zakona, struka treba da dobije određen status i ovlašćenja,  koja sada  i u ovom trenutku nisu baš najbolje definisana,  da uniforme i značke  svih komunalnih policajaca u Srbiji budu jednobrazne, kako bi svi policajci bili prepoznatljivi što sada nije slučaj.  On se, takođe,  zahvalio centrali USS Soga na iskrenom razumevanju , doasadašnjoj pomoći i podršci koju je dobio , naglasivši da je  dugo tražio sindikat koji se istinski bori za prava radnika i da je to prepoznao i našao  u Slogi.

Pored navedenih, Skupštini su prisustvovali potpredsednici Sloge Milan Petrić  i Slobodan Vasić, sekretar Gradskog odbora Beograda  Mile Čabrić i predsednica sindikata Sloga GSP Mira Basta.

20130614_133547

Nakon oficijalnog  dela Skupštine, održan je i izborni deo. Za predsednika GO Sloga  Komunalna policija  je izabran Radiša Petrović, a doneta je i odluka da se članovi glavnog odbora daju iz svih komunalnih policija po jedan predstavnik, kao i da se za svaku novopridošlu organizaciju ostavi po jedno mesto, sve do dobijanja  rešenja i registracije  iz nadležnog ministarstva, nakon  čega će biti izabrani svi organi sindikata.

Na kraju, kao ozbiljna organizacija,  želimo da se zahvalimo gradu Beogradu  i pomoćniku gradonačelnika Živoradu Anđelkoviću koji nam je omogućio korišćenje beogradske hale Pionir  za održavanje ovog skupa, koji nije samo bitan i važan za zaposlene u komunalnoj policiji, već je od izuzetnog značaja za grad Beograd, njegove stanovnike, ali i stanovnike čitave Srbije u kojima postoji komunalna policija.

Info SLOGA

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content