Home » OBAVEŠTENJA » Zaposleni u RTV Bujanovac apeluju da se spreči privatizacija i gašenje te medijske kuće
Zaposleni u RTV Bujanovac apeluju da se spreči privatizacija i gašenje te medijske kuće

Zaposleni u RTV Bujanovac apeluju da se spreči privatizacija i gašenje te medijske kuće

23. 04. 2015

Zaposleni u Radio Televiziji Bujanovac, članovi Sindikata novinara Srbije (SINOS), na sastanku, kojem je prisustvovala i predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa, uputili su otvoreno pismo Predsedniku Srbije, Predsedniku Vlade, Predsednici Parlamenta, Šefovim poslaničkih grupa, Ministarstvu kulture i informisanja, Koordinacionom telu za jug Srbije, Predsedniku opstine Bujanovac, Sefici Misije OEBS-a u Srbiji u kojima ih pozivaju da spreče privatizaciju i gaženje njihove medijske kuće.

Apel su, takođe, uputili i Ustavnom suda od koga traže da se HITNO izjasni o Ustavnosti medijskih zakona.

Pismo kolega iz Bujanovca prenosimo u celini:

„Mi, dole potpisani, apelujemo na Vas da u skladu sa funkcijom koju obavljate ne dozvolite gašenje Radio-televizije Bujanovac i sprečite posledice koje bi iz tog postupka proistekle.

Radio-Televizija Bujanovac profesionalno obavlja svoju ustavnu i zakonsku funkciju – blagovremeno i kompletno informiše građane o svim pitanjima od značaja za život u ovoj sredini. Striktnom primenom novog seta medijskih zakona lokalna samouprava mora da se povuče iz medija do prvog jula dok je nacionalnim savetima dozvoljeno da osnivaju medije. Na taj način ugasiće se TV Bujanovac koji emituje program na albanskom, srpskom i romskom jeziku,a ostavlja se mogućnost Nacionalnom albanskom savetu da otvori svoju televiziju.

Mi, zaposleni u ovoj medijskoj kući, uz podršku rukovodstva opštine, ne želimo i ne dozvoljavamo da nas delite po nacionalnoj osnovi. Zahtevamo od Vas da odredbe zakona uskladite sa Ustavom Srbije koji u stavu 50 precizira da svako u Srbiji može da osnuje medij.

I nemojte nas više obmanjivati da Brisel traži da se država povuče iz medija. U državama Evropske unije, u zemljama u okuženju postoje regionalni i lokalni mediji. Nismo čuli da Brisel od njih traži da ugase medije. Zašto, onda, to radite ovde? Kome je potreban ovaj haos, nastao kao posledica loših zakona?

Uredbom o besplatnoj podelii akcija, po kojoj gotovo niko i ne može da postane akcionar, uneli ste dodatnu konfuziju. Da li će taj akcionar, ako ga bude, preuzeti i dugove, obaveze i da li je sposoban za takvu odgovornost? Zaustavite se ovde.

Dok jos nije kasno i dok posledice ne budu nepopravljive, pokrenite proceduru za izmenu pogrešnih odredaba zakona, a ima ih, još. Sa medijskim stručnjacima ali i sa predstavnicima zaposlenih usaglasite i pripremite zakon koji će zaista biti demokratski, u interesima javnosti a ne za potrebe lobija koji, sada je svima jasno, stoji iza ovoga.

Uz dobru volju i pod uslovom da vam je istinski stalo do slobode medija, lako ćemo doći do dogovara.

Stoga apelujemo da ne dozvolite da političko – finansijski lobiji zatvore Radio-Televiziju Bujanovac koja je reorganizacijom potpisnika sporazuma 2002. godine do tada jednonacionalne medijske kuće postala „moderni i profesionalni servis za lokalnu zajednicu kao celinu,otvorenu i pristupačnu svim svojim različitim političkim, etničkim i socijalnim komponentama“.

 U apelu Ustavnom sudu Republike Srbije zaposleni u Radio-Televiziji Bujanovac su istakli:

„Mi, dole potpisani, pozivamo vas da hitno uzmete u razmatranje Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju koju su Vam 20. septembra 2014. godine podneli Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS).

Vi ste jedini koji u ovom trenutku svojom odlukom možete sprečiti nesagledive posledice koje će nastati posle privatizacije naše medijske kuće.

Striktnom primenom seta medijskih zakona RTV Bujanovac će biti ugašena, a Nacionalni savet Albanaca moći će da osnuje medij na svom maternjem jeziku. Srpska i romska javnost će, u tom slučaju, ostati u informativnom mraku, a svi zaposleni medijski radnici   izgubiti posao.

Zakasnela odluka Ustavnog suda neće moći da ispravi nenadoknadivu štetu koja će biti učinjena.

Stoga apelujemo da ne dozvolite da političko – finansijski lobiji zatvore Radio-Televiziju Bujanovac koja je reorganizacijom potpisnika sporazuma 2002. godine   do tada jednonacionalne medijske kuće postala „moderni i profesionalni servis za lokalnu zajednicu kao celinu,otvorenu i pristupačnu svim svojim različitim političkim, etničkim i socijalnim komponentama“.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top