Home » OBAVEŠTENJA » VESELINOVIĆ U TEMI DANA RADIO NOVOG SADA

VESELINOVIĆ U TEMI DANA RADIO NOVOG SADA

Beograd, 22.april 2015. — Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović rekao je danas za „Novosti“ Radio Novog Sada od 15 časova da se USS „Sloga“ protive najavi ministra finansija o postojanju delimične ili potpune mogućnosti ukidanja državnog penzionog fonda i da se zakonom uvede obaveza da građani štede u privatnim.

Veselinović smatra da državni penzioni fond predstavlja garanciju iza koje stoji država i da će time jednoga dana svi penzioneri imati mogućnost da zasluženu penziju i koriste, što nije slučaj sa privatnim fondovima.

On dodaje da privatni fondovi nemaju nikakve garancije da će jednoga dana moći da se isplate penzije i da postoji mogućnost da se ti privatni fondovi kao što se događa svuda u svetu bankrotiraju.

„Prosto, ne postoji sigurnost kod privatnih fondova zato što mi u tome nikada nismo učestvovali, niti naš narod zna šta znači taj drugi stub osiguranja“, kazao je lider Sloge.

Potpredsednik Sindikata penzionera Srbije Nezavisnost Miloš Grabundžija se takođe protivi obaveznoj uplati u privatne penzione fondove.

Grabundžija smatra da se naš penzioni sistem nalazi u jakom lošem stanju i da je penzioni fond napravljen kao „protočni bojler“ Vlade da bi se lakše manipulisalo tim sredstvima, što je sa aspekta interesa penzionera i penzionerskih organizacija neprihvatljivo.

Sa predhodnicima je saglasan i ekonomista Ljubodrag Savić, koji je rekao da je Srbija u velikom problemu kada je reč o izdvajanju novca za penzije, i da bi delimično ili potpuno ukidanje državnog penzionog sistema bilo neprihvatljivo za Srbiju.

Ekonomista Savić ističe da su iskustva privatnih penzionih fondova takva da se apsolutno ništa ne garantuje i da bi građanima trebalo ostaviti da sami odaberu da li žele osnovnu penziju iz državnog fonda da povećaju uplaćivanjem u privatne fondove.

Kada je reč o drugim zemljama, autor priloga navodi da se drugi stub pokazao kao neefikasan, i navodi primer Mađarske i Poljske koje su ga ukinule, da o tome sada razmišlja Bugarska, dok je Slovačka drugi stub znatno smanjila i ograničila.

Zemlje koje nikada nisu razmišljale o uvođenju drugog modela penzionog osiguranja su Slovenija i Češka, kao i većina razvijenih zemalja poput Nemačke, Austrije i Francuske, zaključuje autor .

 

Informativna služba.

U nastavku poslušajte prilog:

 

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*