Home » KAMPANJE » ZAKON O RADU JE NACINALNO PITANJE
ZAKON O RADU JE NACINALNO PITANJE

ZAKON O RADU JE NACINALNO PITANJE

Dok su predstavnici Vlade, odnosno Ministarstva rada i privrede odlučni u tome da se tekst nacrta Zakona o radu  dovrši po svaku cenu i uputi na javnu  raspravu, s druge strane sindikati, predstavnici udruženja poslodavaca i stručna javnost je odlučna u tome da je od samog početka rasprava o novom zakonu otišla u pogrešnom pravcu i da nije transparentna uz uvažavanje svih relevantnih učesnika u njegovom donošenju.

IMG_0005

Sindikati okupljeni u Srpskom sindikalnom frontu, održali su danas u Beogradu okrugli sto na temu: Izmene i dopune Zakona o radu Republike Srbije. Domaćin ovog skupa je bio Industrijski sindikat Srbije uz podršku Fridrih Ebert fondacije.

IMG_0035

Učesnici okruglog stola imali su priliku da od Snežane Bogdanović, šefa odseka za unapređenje oblasti rada Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike budu upoznati sa predlozima novih rešenja u Zakonu o radu koje je razmatrala Radna grupa, a od Dušana Vasiljevića, savetnika Ministarstva privrede upoznati sa studijom ekonomskog foruma o efikasnosti tržišta rada 148 zemalja u svetu, nakon čega je usledila diskusija učesnika skupa.

I ovoga puta najviše se polemisalo oko radnog odnosa na određeno vreme, utemeljenja u zakon Agencija za privremeno zapošljavanje i legitimiteta socijalnih partnera, odnosno učesnika socijalnog dijaloga i njihove (ne)reprezentativnosti.

IMG_0023

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović je uputio oštru zamerku na račun Ministarstva rada da se prezentuju samo neke odredbe članova zakona,  ali ne i sve druge kojih je ukupno više od 200 i koji bitno menjaju položaj u budućem socijalnom dijalogu, posebno kada se radi o kolektivnim ugovorima.

IMG_0031

Živorad Mrkić, predstavnik Udruženih sindikata Srbije Sloga je ukazao na suštinski problem donošenja novog zakona, da se on tiče samih ljudskih prava i da će upravo na tome država pasti pred Evropom i MOR-om. Mrkić je kazao da je on viktimološka kategorija, jer udara po radnicima, za koje je rekao da su žrtve u poslednjih 25 godina tranzicije. Mrkić je naglasio da se sa donošenjem zakona mora ići pažljivo, jer je očito da se on forsira od stranih faktora i manipulativnog kapitala.

Jovan Protić, predstavnik MOR-a je kazao da ova organizacija još uvek nije dobila predlog zakona kojeg treba prevesti, kako bi ga razmatrali njihovi stručnjaci i utvrdili da li je on urađen uz poštovanje međunarodnih standarda rada.

IMG_0018

Profesor Žarko Kulić, kao stručna javnost je ocenio je da predlog Zakona o radu smišljeni način da se iscedi i poslednja kap krvi iz obespravljenog i najmanje plaćenog domaćeg radnika u Evropi.

Profesor Darko Marinković je kazao da nije optimista oko usvajanja zakona jer postoji skupštinska većina, ali da se ovakav zakon mora usvojiti isključivo konsenzusom. “Ovo je ispit za državu, poslodavce i sindikate”, rekao je Marinković.

MIHAJLOVIC

Profesor Srećko Mihajlović je ukazao na opasnost da se u budućnosti radni odnos svede na “nadničenje”, u kome je san kapitaliste da ima nadničara, a ne radnika. Kapitalista traži najboljeg, najposlušnijeg i nekog koga će što manje platiti. On traži radnika za jednokratnu upotrebu”, upozorio je Mihajlović.

Žarko Milosavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća je kazao da je zakon o radu referendumsko pitanje o stanju nacije i ukazao na postojeću neuređenost institucija koje treba da ga štite, kako poslodavce, tako i same radnike.

IMG_0022

Vladimir Marinković, poslanik SDP-a u Narodnoj skuštini,  izrazio je sumnju da će zbog zbog problema oko deficita i budžeta, kao i nesloge sindikata i poslodavaca, usvajanje ovog zakona biti tek polovinom iduće godine.

Na kraju, možemo zaključiti da su predstavnici Vlade, odnosno Ministarstva rada i privrede odlučni u tome da se tekst nacrta zakona dovrši po svaku cenu i uputi na javnu  raspravu, s druge strane sindikati, predstavnici udruženja poslodavaca i stručna javnost su odlučni u tome da je od samog početka rasprava o novom zakonu otišla u pogrešnom pravcu, da nije transparentna uz uvažavanje svih relevantnih učesnika u njegovom donošenju.

Udruženi sindikati Srbije Sloga se javno zahvaljuju organizatorima Okruglog stola, Industrijskom sindikatu Srbije i njegovom predsedniku Draganu Matiću, kao i Bojanu Lađevcu i Fridrih Ebert fondaciji na veoma dobro organizovanom i konstruktivnom skupu. Posebna zahvalnost se upućuje i stručnoj javnosti, profesoru Kuliću, profesoru Marinkoviću i profesoru  Mihajloviću – čiji su se stavovi  poklopili sa idejama USS Sloga i sindikata okupljenim u  Srpskom sindikalnom frontu.

Informativna služba Udruženih sindikata Srbije “Sloga”

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top