Home » BLOG » VREME JE KRAJNJE, BUĐENJE!
VREME JE KRAJNJE, BUĐENJE!

VREME JE KRAJNJE, BUĐENJE!

U Srbiji dnevno preko 500 ljudi ostaje bez posla! Nezaposlenih ima više nego zaposlenih. Oni koji su zaposleni, najčešće rade potpuno obespravljeni, bez prava na osmočasovno radno vreme, godišnji odmor, nedeljni odmor, prava na bolovanje, prepušteni na milost i nemilost vlasnika firmi u državi u kojoj se zakoni ne poštuju…

Vladimir RadosavljevicŽivimo u zemlji u kojoj ispod apsolutne linije siromaštva živi skoro 10% stanovništva, u kojoj je svako osmo dete gladno (procenjuje se da ih ima oko 200 000)!
U ovoj zemlji živi više od 1,2 miliona starijih od 65 godina. Među njima ima oko 225.000 onih koji nemaju nikakva primanja, a oko 100.000 njih živi u najdubljem siromaštvu, sami i napušteni. Za tri decenije starijih od 65 godina će biti u Srbiji više nego mladih. I to nije dovoljno! Sprega tajkuna, političara i bankara čije smo roblje postali sprema se za konačni obračun sa nama!

Žele da popiju svaku kap naše krvi, sve dok je imamo. Predlog novog Zakona o radu predviđa „sahranu“ svih radničkih prava i otvoren i ozakonjen robovlasnički odnos poslodavaca prema zaposlenima.

Pre nekoliko dana promenili su Zakon o porezima i omogućili zastarevanje potraživanja fonda PIO prema poslodavcima koji za zaposlene nisu uplaćivali doprinose i poreze. Ovim je direktno ugroženo oko 180 000 radnika koji imaju velike šanse da nikada ne počnu da primaju penzije!

Ovo više nije nabrajanje problema . Ovo je otvoreni rat! Otvoreni rat koji su sa nama, preko korumpiranih političara koji donose zakone u njihovu korist, započeli vlasnici naših firmi željni da postanu i vlasnici naših života! Ne čini li vam se da su ti poslodavci ( uz čast retkim izuzecima, u ovoj zemlji oličeni uglavnom kroz tajkune, polukriminalce, kriminalce i strane holštaplere) bolje organizovani i daleko uticajniji od nas- radnika?

Da li mi uopšte razmišljamo o tome, kuda ovo vodi?

Da li smo zaista nesposobni da izađemo iz ovog imaginarnog sveta koji nam kroje i sagledamo realnost, da li smo zaista nespremni da se borimo ne više ni za osnovna ljudska, građanska, da ne pominjemo radna prava, već za goli opstanak, za goli život?

Ako mislimo nešto da promenimo, moramo to učiniti sami. Nema nikog drugog ko će rešiti naše probleme, nikog koga naši problemi interesuju. Sa druge strane su svi političari, svi tajkuni, svi robovlasnici… Sa ove smo mi, čini se, sami… Ali, prebrojmo se i videćemo da nas je daleko više nego njih, da smo daleko jači od njih!
Zato vas pozivam prijatelji moji, sve vas zaposlene, nezaposlene, studente, penzionere, slobodne umetnike, samostalne zanatlije, vas vlasnike malih radnji i preduzeća, vas koji radite sa menadžerskim odgovornostima i ovlašćenjima,a sa mizernim platama, vas pismene, polupismene i nepismene, školovane i neškolovane, pripadnike raznih većinskih i manjinskih grupa…sve ugnjetene, obespravljene, ponižene i osiromašene!

VREME JE KRAJNJE, ZOVEM NA BUĐENJE!

Autor: Vladimir Radosavljević, Predsednik Unije nezavisnih sindikata Gornji Milanovac- Gradski odbor USS SLOGA.

 

O autoru: Vladimir Radosavljević, je rođen 1965.godine u Gornjem Milanovcu. Od 1989. zaposlen u AD Tipoplastika gde radi na radnom mestu tehničara prijemne kontrole. Oženjen, otac dvoje dece. Jedan od osnivača Nezavisnog sindikata Tipoplastike (1997. godine), gde je obavljao funkciju potpredsednika do 2002. godine od kada je predsednik ovog sindikata.

Ubrzo po osnivanju NS Tipoplastika organizator udruživanja svih nezavisnih sindikata na teritoriji opštine u Uniju nezavisnih sindikata Gornji Milanovac. Zagovornik neophodnosti i prednosti teritorijalnog organizovanja sindikata na lokalnom nivou i aktivnog učešća sindikata u političkom životu zajednice, kao najmasovnijeg oblika građanske organizovanosti.

Aktivni borac za demokratizaciju, depolitizaciju, departizaciju I decentralizaciju društva. UNS Gornji Milanovac okuplja sindikate koji su oštri kritičari navodnih “reprezentativnih” sindikata u Srbiji i nisu pripadali nijednoj sindikalnoj asocijaciji do 2011. godine, od kada su kolektivno pristupili USS SLOGA, kao sindikatu u kojem su prepoznali istinsku želju za zaštitu radničkih interesa, a u kolegama iz tog sindikata beskompromisne saborce u ostvarivanju iskrenih ciljeva zaštite radnih, građanskih i ljudskih prava svojih članova.

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top