Home » OBAVEŠTENJA » Vlast se opasno poigrava sa građanskim aktivizmom!

Vlast se opasno poigrava sa građanskim aktivizmom!

Beograd, 18.02.2019.godine – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju rešenja o premeštanju na teža i manje plaćena radna mesta dvoje zaposlenih radnika u rudniku Kolubara, samo zato što učestvuju u organizaciji protesta „1 od 5 miliona“ u opštini Lazarevac.

Zahtevamo da im se rešenja odmah ponište, jer je ovo čist dokaz da aktuelna vlast ne razume svoje građane da po Ustavu imaju pravo na građanski aktivizam i da javno iznose svoje probleme i daju predloge za moguća rešenja.

Međutim, ono šta posebno zabrinjava je da vlast građanski aktivizam poistovećuje sa stranačkim delovanjem, što je veoma opasno i loše za demokratiju, jer se ovakvim nezakonitim i krajnje bezobraznim potezima direktno pospešuje vladavina autokratije i diktature preko ucena i zastrašivanja životnom egzistencijom.

Da je to tako, podsećamo na nedavnu kontraverznu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je vezi građanskih protesta širom Srbije izjavio “da ga ne zanima da razgovara sa liderima opozicije, koji su za njega lopovi”, dok je navodno “za dijalog sa građanima uvek otvoren”.

A kako on razgovara sa građanima i koliko je zaista otvoren, upravo smo videli u ovom primeru radnika Kolubare, gde njegova poslušna stranačka vojska ekspresno i nezakonito donela štetna rešenja po dvoje radnika koji su se usudili na građanski aktivizam.

Ovim aktuelna vlast na čelu sa predsednikom Srbije i predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem pokazuje da je u panici, da je došao kraj obmanjivanju i hvalospevima njihovih nepostojećih i neopipljivih uspeha u ekonomiji i politici, i da u postoji veliki strah od gubitka dosadašnjeg narodnog poverenja, a time i nastavka njihove netransparentne vladavine bez ikakve građanske i druge kontrole, što je upravo bio i jedan od okidača za građanske proteste širom Srbije.

Informativna služba

 

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*