Home » OBAVEŠTENJA » VIRTUELNI SOCIJALNI DIJALOG
VIRTUELNI SOCIJALNI DIJALOG

VIRTUELNI SOCIJALNI DIJALOG

Javno slušanje Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, zakazano za danas, 24. decembra 2013. godine, sa početkom u 11,00 časova, na temu „Zakon o radu i njegova refleksija na socijalno-ekonomski položaj građana Srbije“, otkazano je jučerašnjim šturim obaveštenjem ovog Odbora, u kome se razlog otkazivanja navodi da se nisu stekli uslovi za prezentaciju i održavanje javne rasprave – neodazivanjem jednog od socijalnih partnera.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ javno pitaju Odbor: koji je to tajanstveni socijalni partner koji opstruiše javnu raspravu na temu Preloga izmena Zakona o radu, da li su to predlagači zakona, sindikati, ili predstavnici Vlade i resornih ministarstva?

Nakon predhodne, jednostrane odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da se otkažu javne rasprave o Nacrtu izmena zakona o radu, a sada i zakazanog javnog slušanja, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ definitivno zaključuju da je jedina namera Vlade Srbije potpuno isključivanje sindikata iz daljeg procesa dijaloga i usvajanje Zakona o radu  po svaku cenu i daleko od očiju javnosti.

Međutim, ono šta treba da zabrine javnost, a posebno državu je to da je Vlada socijalni dijalog preselila na  polje imaginarne, virtuelne komunikacije, pa umesto javnog sučeljavanja, ministri sve češće se javnosti i sindikatima obraćaju putem društvenih mreža. Tako nam gospodin Saša Radulović, ministar privrede preko svojeg Fejzbuk profila poručuje da ne razumemo suštinu izmena zakona, da „nema besplatnog ručka i da propadamo zato što najbolji hrane i izdržavaju najgore“.

Mi ne želimo da učestvujemo u virtualnom socijalnom dijalogu, da razgovaramo sa ministrima preko društvenih mreža i da im komentarima objašnjavamo da to nije tako, zato što oni koje mi kao sindikat zastupamo, za razliku od Vlade i njenih  “avatara“ – žive u realnom svetu, svetu u kome su glad i beda stvarnost a ne imaginacija.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će danas u Užicu, kao jedan od članova Srpskog sindikalnog fronta održati još jednu  zajedničku Konvenciju  koja je isključivo krivicom Vlade postala  otvorena javna rasprava i čija će poslednja sesija najverovatnije biti održana na dan rasprave u Skupštini Srbije, tako što će se radnici okupiti pred vratima parlamenta, reći ono šta imaju i koje sada niko neće da čuje.

Informativna služba

Udruženih sindikata Srbije „Sloga“

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top