Home » OBAVEŠTENJA » VIRTUELNI SOCIJALNI DIJALOG

VIRTUELNI SOCIJALNI DIJALOG

Javno slušanje Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, zakazano za danas, 24. decembra 2013. godine, sa početkom u 11,00 časova, na temu „Zakon o radu i njegova refleksija na socijalno-ekonomski položaj građana Srbije“, otkazano je jučerašnjim šturim obaveštenjem ovog Odbora, u kome se razlog otkazivanja navodi da se nisu stekli uslovi za prezentaciju i održavanje javne rasprave – neodazivanjem jednog od socijalnih partnera.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ javno pitaju Odbor: koji je to tajanstveni socijalni partner koji opstruiše javnu raspravu na temu Preloga izmena Zakona o radu, da li su to predlagači zakona, sindikati, ili predstavnici Vlade i resornih ministarstva?

Nakon predhodne, jednostrane odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da se otkažu javne rasprave o Nacrtu izmena zakona o radu, a sada i zakazanog javnog slušanja, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ definitivno zaključuju da je jedina namera Vlade Srbije potpuno isključivanje sindikata iz daljeg procesa dijaloga i usvajanje Zakona o radu  po svaku cenu i daleko od očiju javnosti.

Međutim, ono šta treba da zabrine javnost, a posebno državu je to da je Vlada socijalni dijalog preselila na  polje imaginarne, virtuelne komunikacije, pa umesto javnog sučeljavanja, ministri sve češće se javnosti i sindikatima obraćaju putem društvenih mreža. Tako nam gospodin Saša Radulović, ministar privrede preko svojeg Fejzbuk profila poručuje da ne razumemo suštinu izmena zakona, da „nema besplatnog ručka i da propadamo zato što najbolji hrane i izdržavaju najgore“.

Mi ne želimo da učestvujemo u virtualnom socijalnom dijalogu, da razgovaramo sa ministrima preko društvenih mreža i da im komentarima objašnjavamo da to nije tako, zato što oni koje mi kao sindikat zastupamo, za razliku od Vlade i njenih  “avatara“ – žive u realnom svetu, svetu u kome su glad i beda stvarnost a ne imaginacija.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će danas u Užicu, kao jedan od članova Srpskog sindikalnog fronta održati još jednu  zajedničku Konvenciju  koja je isključivo krivicom Vlade postala  otvorena javna rasprava i čija će poslednja sesija najverovatnije biti održana na dan rasprave u Skupštini Srbije, tako što će se radnici okupiti pred vratima parlamenta, reći ono šta imaju i koje sada niko neće da čuje.

Informativna služba

Udruženih sindikata Srbije „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*