Home » OBAVEŠTENJA » (VIDEO) Sloga podržala protest vojnih i civilnih penzionera u Beogradu

(VIDEO) Sloga podržala protest vojnih i civilnih penzionera u Beogradu

Beograd, 12.06.2018.- 

Beta, Sloga TV.-

Beograd – Vojni i civilni penzioneri počeli su danas od 18 časova protest pod sloganom „Nećemo zarez, stavimo tačku na pljačku penzionera“.

Oni su, kako kažu, nezadovoljni odlaganjem roka za ukidanje Zakona o smanjenju penzija.

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu okupio se veliki broj penzionera, a neki od njih nosili su transparente „Poništimo neustavni zakon“, „Nismo pristali na smanjenje“, „U Strazbur po pravdu“, „Sudovi sude po receptu“, „Tuđe nećemo, svoje ne damo“…

Prema njihovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić manipuliše penzionerima svojim najavama da će pomenuti Zakon biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić kazao je za agenciju Beta da je cilj protesta da se javnost i misija Međunarodnog monetarnog fonda koja je trenutno u Srbiji upozna sa diskriminacijom svih penzionera u Srbiji.

Prenećemo naš stav MMF-u, da i oni svojom podrškom Vladi Srbije učestvuju u diskriminaciji penzionera“, kazao je Tamburić i dodao da će penzioneri krenuti u protestnu šetnju do zgrade Predsedništva, gde će ostaviti protestno pismo sa svojim zahtevima.

Tamburić je okupljenim penzionerima rekao da su vojni penzioneri nezadovoljni zbog „urušavanja ustavnog poretka i opstrukcije Ustavnog suda u ocenjivanju ustavnosti Zakona po kom su penzije bile smanjene i urušavanja PIO FONDA“.

„Fiskalni savet i MMF su u pokrenutim postupcima pred Upravnim sudom protiv fonda PIO i države za naknadu štete nanete otimanjem penzija, prepoznali opasnost po stabilnost javnih finansija, pa su predložili ukidanje Zakona. A od lidera stranke koja je izdala penzionere saznajemo da smo ušli u zlatno doba Srbije. E pa, hvala na jeftinom hlebu i ceni struje u zelenoj zoni, dovoljnoj za televizor i sijalicu, da ne živimo bez boljeg živoga sa Pinka, Hepija i RTS-a“, rekao je Tamburić.

Dejan Pavlović iz Vojnog sindikata Srbije je rekao da je „žalosno što se najstariji građani za svoja prava bore na ulici“ i dodao da se od Vlade traži da se „penzionerima vrate otete i umanjene penzije“.

Predsednik Ujedinjenih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović je izjavio da očekuje da „svi okupljeni na Tgu Nikole Pašića u režimskim medijima večeras budu nazvani pljačkašima budžeta, nasilnicima i ljudima koji drugima ne dozvoljavaju da se slobodno kreću“.

„Čestitam svim penzionerima na hrabrosti jer se bore protiv nakaradnog režima koji je ojadio ne samo penzionera, već i radnike, studente“, rekao je Veselinović i dodao da „javnost treba da zna da nisu svi penzioneri za aktuelnu vlast.“

Na protestu su penzioneri pozvani da podnesu tužbe zbog smanjenja penzija.

Podršku protestu pružili su i penzioneri iz sindikata Nezavisnost, kao i lider pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, ali nisu vidljiva nikakva politička obeležja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. maja je najavio da će Zakon po kom su 2014. godine penzije bile smanjene biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine.

Ceo protest je na svojoj Fejzbuk stranici prenosila Radnička TV Sloga. Na skupu se obratio i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović. Njegov govor možete videti u nastavku priloga na -1.29 s.

 

 

.

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content