Home » OBAVEŠTENJA » VESELINOVIĆ ZA TV VALJEVO PLUS: Tužba protiv mene treba da zastraši radnike

VESELINOVIĆ ZA TV VALJEVO PLUS: Tužba protiv mene treba da zastraši radnike

Izvor. TV Valjevo PLUS

Firma Vali d.o.o. Valjevo koja posluje u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja Golden Lady podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu privatnu krivičnu tužbu protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije Sloga Željka Veselinovića i zatražila da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine zbog istupanja u javnosti.

Vali tvrdi da je Veselinović svojim izjavama u javnosti u svojstvu predsednika sindikata imao nameru sa umišljajem da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije, a nakon njihove odluke 2021. godine da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale samohrane majke i udovice.

To je saopštenje, a šta kaže Željko Veselinović, koga imamo na vezi

–  To je najobičnija budalaština, ali ovde se postavlja drugo pitanje i drugi problem a to je što oni na ovaj način žele da zastraše pre svega radnike Valija, jer  trenutno su u toku, da kažem u nekim sudskim procesima više desetina tužni protiv Valija od strane, što bivših zaposlenih, što sadašnjih zaposlenih koji traže da im se isplati u protekle tri godine nešto što im Vali nije isplatićivao u skladu sa zakonom. To je prekovremeni rad i to je da kažem redovni rad u sklopu preraspodele radnog vremena, što znači da ukoliko dođe do dobijanja tih presuda, ja sam uveren da hoće, Vali će masovno morati da isplati više milionske sume svim zaposlenima, što za njih predstavlja ozbiljan problem, onda će tada ugroziti sebi poslovanje i svoju kreditnu sposobnost, kako su naveli, tako da verujem da ova nije uperena protiv mene. Meni je to smešno, ali sa druge strane je vrlo opasno zato što će na taj način zastrašiti neke radnice Valija koji su već počele da se pitaju „ako su tako podneli prijavu predsedniku sindikata šta može nama da se desi ako ih budemo tužili“, što je u suštini, pretpostavljam, bila i njihova krajnja namera.

Gospodine Veselinoviću, da li ste u kontaktu sa radnicima Valija ne samo u Valjevu već i u Loznici?

–  Kako da ne. U kontaktu sam sa radnicima i sa bivšim radnicama i sa sindikatom, i svi oni mi daju bezrezervnu podršku, čak štaviše to rade i javno putem društvenih mreža, putem portala i tako dalje. Znači, svi su oni svesni da sam ja u pravu, jer znate, jedino što sam ja sada radio je to da sam branio samohrane majke, udovice i hranice porodica, što oni u svojoj  tužbi priznaju. Oni priznaju da su otpuštali samohrane majke, udovice, hranioce porodica, socijalno ugrožene slučajeve. Oni sve to priznaju, samo ne priznaju da kriterijum, hajde da kažem da je neko samohrana majka. Naravno, niko ovde nije glup. Normalno je da nikakav kriterijum ne može da bude taj što je neko samohrana majka, ali to što su oni otpustili jedan dobar deo takvih slučajeva, to je već potpuno druga stvar i oni u svojoj tužbi priznaju. Znači, prosto hoću da kažem nonsens i veoma više nego smešna tužba, ali nažalost i opasna zbog toga što se vrši pritisak na druge ljude koji nemaju veze sa tim slučajem i ja isto tako mogu da kažem da su oni koliko je meni poznato, onako prilično besni jer ne mogu da nađu radnike. Znate, kada neko danas ukuca na internetu Vali, izaćiće da su nezakonito otpuštali radnike, da su ih maltretirali, da rade za male plate i pod lošim uslovima i naravno da oni ne mogu da nađu zaposlene. Ne samo što ne mogu da nađu nove radnike, nego im dobar deo radnika odlazi iz kompanije.

Gospodine Veselinoviću, da li sindikat čiji ste reprezent da tako kažem može na neki način da obezbedi i pravnu pomoć za ove ljude koji su ostali bez posla i koje su otpušteni?

–  Mi smo svim tim zaposlenima dali pravnu pomoć. Svako ko je hteo da tuži i imao nameru da se vrati na posao. on je tužio i ti sudski procesi su u toku. Takođe, dali smo podršku i pomogli zaposlenima da podnesu tužbe za neisplaćene, odnosno manje isplaćene zarade, tako da u svakom slučaju mi stojimo iza njih u svakom pogledu. I ne samo mi, ja se trenutno nalazi na jednom velikom međunarodnom skupu u Hrvatskoj, gde će biti preko 30 nevladinih organizacija i sindikata širom Evrope i sveta, koji će dati podršku, ne samo meni, već i našem sindikatu u Valiju. Oni će se obratiti i menadžmentu Valija kako ovde, tako i u Italiji, ali  ono što je vrlo interesantno obratiće se i protesnim pismom i kompanijama za koje Vali proizvodi i siguran sa da će Vali posle ovoga poteza imati ozbiljnih problema.

VIDEO Izvor. TV  VA PLUS

Tekstualno priredila Informativna služba Sloge

 

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content