Home » SLOGA VESTI » VESELINOVIĆ: Subvencije “pranje novca”, radnicima minimalac za 30 godina

VESELINOVIĆ: Subvencije “pranje novca”, radnicima minimalac za 30 godina

Predsednik USS sloga i narodni poslanik Željko Veselinović na debati „Investitorima subvencije, a radnicima narušena radna prava“, istakao je da se u našoj zemlji ne govori dovoljno o državnim subvencijama stranim investitorima, a država „šakom i kapom“ deli novac gradjana Srbije.

On je podsetio da je sistem subvencija patentirao u Srbiji Mladjan Dinkić i dodao da su u početku davale neke rezultate jer su iznosile od 1.500 do 3.000 evra po radnom mestu.

„Haos je nastao kada su tadašnji funkcioneri počeli da se trkaju koje će mesto da dobije veću subvenciju. Dinkić je samovoljno ‘Gorenju’ u Zaječaru podigao subvencije na 3.500 evra, a danas se odredjene firme subvencionišu sa 150.000 evra i više“, kazao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, toliko velikim iznosom investitori mogu da 30 godina zaposlenima isplaćuju minimalac sa porezima i doprinosima, a država za sve to vreme neće imati nikakvu korist.

„Subvencije se daju netransparentno, bez ikakvih kriterijuma i standarda, dogovorom Aleksandra Vučića ili njegovih saradnika sa predstavnicima kompanija. Vučić dodje, slikaju se ispred fabrike kao da su otvorili ‘spejs šatl’, a radnici tamo budu ugroženi, nemaju apsolutno nikakva prava, rade za bedne nadnice. To je ono što je poražavajuće za sve nas“, istakao je Veselinović.

On je kazao da nema dokaze, ali da odgovorno tvrdi da je odobravanje enormnih iznosa subvencija „pranje novca“.

„Vi date nekom 150.000 evra za svako radno mesto. Verujem da se to odredjenim kanalima vrati u privatne džepove i partijske kase“, naglasio je Veselinović.

Prema njegovim rečima, investitori koji dobijaju subvencije po pravilu ne poštuju prava radnika i uslovljavaju svoj dolazak u Srbiju time da u fabrici nema slobodnog sindikalnog organizovanja.

„Taj problem može da se reši isključivo promenom vlasti ili donošnjem zakonskih rešenja koje će naterati te poslodavce da poštuju prava radnika”.

On je kazao da je sindikat Sloga promovisao Zakon o radu i trenutno je u skupštinskoj proceduri.

„Mi nemamo većinu koja bi taj zakon mogla da usvoji, ali barem će se o tome pričati. Zakon o radu bi rešio pitanje prekovremenog i smenskog rada, nudi veću zaštitu žena i osoba sa invaliditetom, a jedna od promena bi bila da radni sporovi ne mogu da traju duže od šest meseci“, zaključio je Veselinović.

Debata pod nazivom „Investitorima subvencije, a radnicima narušena radna prava“, organizovana u okviru projekta „Socio-ekonomska prava i održivi razvoj“, okupila je predstavnike sindikata, nevladinih organizacija i dela niške opozicije.

Informativna služba

Foto: Medija Centar Beograd

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content