Home » OBAVEŠTENJA » VESELINOVIĆ (SLOGA) Srbija je zemlja razvaljenih institucija

VESELINOVIĆ (SLOGA) Srbija je zemlja razvaljenih institucija

Juče, nakon potpisivanja „Deklaracije o plati za život“, u organizaciji Centra za politike emancipacije, održane su i dve panel diskusije na kojima je aktivno učešče u prvoj imao predsednik USS Sloga i budući narodni poslanik Željko Veselinović.  

On je tokom svog obraćanja prisutnima rekao da je Srbija zemlja razvaljenih institucija.

–   Socijalno – ekonomski savet bi trebao da razmatra koliki će biti minimalac za narednu godinu, međutim, predsednik Republike je uzurpirao sva moguća ovlaščenja institucija u Srbiji. Polovinom juna je izašao u javnost da će minimalac biti povećan 14 odsto za 2023. godinu. Dakle, šest meseci pre povećanja on je sam, bez kakvih pregovora, razgovora i ekonomske logike odlučio unapred visinu povećanja. Pritom je svesno zanemario činjenicu da mi živimo u vremenu u kome je inflacija dostigla dvocifren nivo svakog meseca.

On je rekao i da je tokom aprila inflacija bila 9,4 odsto, a u maju još veća.

–  Čini mi se da će Narodna banka i Republički zavod za statistiku namernu držati tu inflaciju fingirajući da ona bude na devet i nešto procenata, da ne bude dvocifrena i mi ćemo imati paradoksalnu situaciju da će cene osnovnih životnih namirnica, energenata, goriva, struje i svih neophodnih stvari za život biti povećane u narednom period možda i za 50 do 60 posto. Onda će predsenik da poveća minimalac za 14 posto i on će važiti celu narednu 2023. godinu, što to ukazuje da je to još jedna u nizu prevara od strane predsednika Republike koji pokušava marketinški da iskoristi situaciju, izađe pred građane i kaže da se radi o značajnom povečanju koje u stvari ne znači ništa.

Kada je reč o tome kako rešiti ovaj problem, prvi čovek Sloge je rekao:

–  Problem leži u našoj nesolidarnosti i što smo slabi. Pre svega mislim i na sindikate, nevladin sektor i sve ostale. Mi nemamo mehanizme za promene. Pokazalo se da je  jedan jedini način, a ja moram da kažem da sam i sam zagovornik toga – radikalizacija. Videli smo šta su uradili radnici Fijata, došli su u Beograd, blokirali Gazelu, a pre toga ih je predsednica Vlade nešto mantala, lagala, obećavala, pričala prazne priče. Oni su nakon blokade Gazele došli do sastanka sa Vučićem i da otpremnine koje su trebale da budu 200 evra po godini staža, sada uvećane za gotovo četiri puta, na 790 evra po godini. Dakle, pokazalo se da jedino sila, blokada saobraćajnice ili neke važne ustanove mogu da reše vaš problem, plus što taj problem može da reši jedino predsednik države koji je sve uzurpirao. Jer vi ako danas hoćete da rešite neki problem i da razgovarate sa ministrom ili institucionalno – vi to ne možete. Morate biti dovoljno jaki i kažete da hoćete isključivo da razgovarate sa predsednikom, a on će nakon toga da dođe kao veliki vođa i lider nacije da to rešava.

Veselinović je kao zaključak izneo i savet za buduće delovanje.

–  Moj savet svima onima koji učestvuju u radu Socijalno-ekonomskog saveta, a pre svega reprezentativnim sindikatima je da napuste tu instituciju i prestanu da daju legitimitet dijalogu koji ne postoji, jer rad Saveta danas više liči na pijacu i jedino marketinški odgovara vlasti.

Tokom panela bilo je reči i ekonomiji, sindikalnoj solidarnosti i enpatiji sa radnicima, a Veselinović je izneo i problem gušenja sindikalima U GSP i mobingovanja predsenika i podpredsednika Sloge u tom javnom preduzeću.

Moderator je bila novinarka Suzana Trninić.

Pogledajte video (33 minut)

 

Priredila Informativna služba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content