Home » OBAVEŠTENJA » POTPISANA DEKLARACIJA O PLATI ZA ŽIVOT: Traži se život, a ne preživljavanje!

POTPISANA DEKLARACIJA O PLATI ZA ŽIVOT: Traži se život, a ne preživljavanje!

Danas je u Beogradu, od strane predstavnika i predstavnica tri sindikata i 18 udruženja građana, među kojima su i Udruženi sindikati Srbije “Sloga” – potpisana “Deklaracija o plati za život”, koju je inicarala  organizacija Centar za politike emancipacije  kao osnovu za saradnju sindikata i progresivnih organizacija kako bi udruženi izborili bolje uslove života i rada.

Ove organizacije potpisivanjem dokumenta jasno su poručile da zahtevaju zaštitu ljudskog prava na platu za život.

“Radnicama i radnicima u Srbiji neophodne su plate od kojih će moći dostojanstveno da žive. Zahtevamo institucionalno priznavanje kategorije plate za život kao merila dostojanstvenog života u zvaničnim statistikama, kao i uvođenje kategorije plate za život u Zakon o radu kako bi se minimalna cena rada usklađivala sa realnim troškovima života i potrebama radnika i radnica”, poručeno je sa skupa.

U obrazloženju se navodi da proračun plate za život polazi od realnih troškova života i pokriva osnovne potrebe radnica i radnika i njihovih porodica: hranu, odeću, stanovanje, javni prevoz, komunalne i telekomunikacione troškove, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, slobodno vreme i kulturu, uključujući i diskrecioni dohodak, odnosno, mogućnost štednje u visini od 10% iznosa zarade. Plata za život se isplaćuje za rad obavljen tokom regularnog radnog vremena i ne uključuje naknadu za prekovremeni rad, bonuse i topli obrok.

Pravo na platu za život priznato je kao ljudsko pravo u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Evropskoj socijalnoj povelji Saveta Evrope i brojnim drugim međunarodnim dokumentima koje je Republika Srbija ratifikovala.

Deklaraciju su potpisati predstavnici i predstavnice sindikata UGS “Nezavisnost”, Saveza samostalnih sindikata Srbije i USS “Sloga”, kao i 18 udruženja građana; Centar za politike emancipacije, Centar za dostojanstven rad, Fondacija Centar za demokratiju, Socijaldemokratski klub, Ministarstvo prostora, Centar za održivi razvoj Srbije, Zajedničko – Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, Alternativni centar za devojke, Ženska platforma za razvoj Srbije, Centar modernih veština, Liceulice, ASTRA, Centar za istraživanje javnih politika, ROZA – Udruženje za radna prava žena, Rekonstrukcija ženski fond, FemPlatz.

Nakon potpisivanja “Deklaracije o plati za život”  održane su i dve Panel diskusije gde je u prvoj aktivno učešće imao i predsednik USS Sloga Željko Veselinović, koji je predhodno u ime organizacije potpisao Deklaraciju.

POGLEDAJTE VIDEO

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content