Home » OBAVEŠTENJA » VESELINOVIĆ: Apeli ne podižu minimalac, samo protesti!

VESELINOVIĆ: Apeli ne podižu minimalac, samo protesti!

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović kaže za Danas da je strategija sindikata po pitanju borbe za dostojanstven minimalac potpuno pogrešna i da je to glavni razlog što ne daje adekvatne rezultate.

– Reprezentativni sindikati ( Savez samostalnih sindikata I UGS Nezaisnost) pokušavaju apelima na nadležne da se izbore za iznos minimalne zarade koju predlažu.

Međutim, apeli i jalove kampanje koje vode nemaju ama baš nikakav efekat. Da bi se obezbedio pristojan život najugroženijim radnicima sa najnižim zaradama potrebna je zajednički i odlučan nastup svih sindikalnih organizacija koji uključuje i štrajkove i proteste kako bi se ostvario cilj. Samo takav nastup može da privoli Vladu i poslodavce da iznos minimalne zarade bude pristojan.

USS „Sloga“ je spremna da učestvuje u takvoj zajedničkoj akciji sa svim drugim sindikatima u korist opšteg radničkog interesa ali pod jedinim uslovom. A to je da predstavnici reprezentativnih sindikata napuste sve institucije u kojima se nalaze a finanasira ih Vlada Srbije, jer je to jedini moguć i ispravan put u borbi za radnička prava – poručuje Veselinović.

Ustaljena procedura

– Svaki put kada se vode pregovori o iznosu minimalne zarade ponavljaju se iste stvari. Prvo se u javnosti pojavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji tokom svog nastupa obnaroduje odluku o visini minimalca. Na Socijalno-ekonomskom savetu se po tom pitanju ne donese odluka koju bi podržali svi socijalni partneri, te onda Vlada Srbije, shodno svojim ovlašćenjima u tom slučaju, donese odluku o visini minimalca u onom iznosu koji je ranije u javnost izneo predsednik Vučić. Apsolutno nema razloga ne verovati da se i ovog puta neće desiti isto. Nijednom dosad reprezentativni sindikati čiji predstavnici sede u SES-u nisu uspeli da se izbore za adekvatan iznos minimalne zarade i time zaštite radničke interese pa tako neće uspeti ni ovog puta – smatra Željko Veselinović.

 

Šta o tome misle Orbović iz SSSS, Stoiljković iz UGS i Unije poslodavaca možete pročitati na sledećem linku : Sindikati: Apeli ne podižu minimalac, samo protesti

Izvor: danas.rs, autor. G.Vlaović

 

.

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content