Home » OBAVEŠTENJA » Vaspitači na margini sistema obrazovanja

Vaspitači na margini sistema obrazovanja

Beograd, 28.11.2018. – Vaspitači predškolskog obrazovanja su ogorčeni zbog planiranog povećanja plate od sedam odsto, dok će osnovne i srednje škole dobiti devet odsto povećanja. Za povišicu od sedam odsto su čuli iz novina, a potvrđeno je i predstavnicima sindikata u razgovorima sa lokalnom sampoupravom.

Predškolskom obrazovanju ukinut je čitav jedan stepen obrazovanja, dok u osnovnim i srednjim školama to nije slučaj. Tako da po NOKS-u ( nacionalni okvir kvalifikacija) 180 bodova i 240 bodova spade u istu platnu grupu, što je nedopustivo.

Mišljenja smo da se predškolsko obrazovanje mora vratiti sa margine sistema obrazovanja i staviti na pravo mesto, budući da je ono prva i najvažnija stepenica u formiranju ličnosti svakog deteta. Predškolsko obrazovanje pripada i za njega je nadležno ministarstvo prosvete, osim kada je reč o platama koje isplaćuje lokalna samouprava.

Pozivamo ministra Šarčevića da ispuni svoje obećanje i predškolsko obrazovanje vrati u obrazovanu delatnost i u budžet Republike Srbije. Na taj način bi se sprečilio da lokalna samouprava ignoriše uputstva Vlade Srbije i ne isplaćuje zarade vaspitačima po više meseci, što se dešava.

Krajnje je vreme i da se visoko obrazovani kadar predškolskog obrazovanja poštuje i plati, a ne da bude degradiran i ponižen u odnosu na kolege iz osnovnih i srednjih škola.

Sindikat predškolskog obrazovanja “Sloga”

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content