Home » OBAVEŠTENJA » Umesto aplauza potrebna stvarna zaštita
Umesto aplauza potrebna stvarna zaštita

Umesto aplauza potrebna stvarna zaštita

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ traže da se svim zdravstvenim radnicima, zaposlenima u javnim službama i onima koji rade sa strankama odmah dostave potrebne količine zaštitne opreme za rad: zaštitne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju.

Sloga smatra da za zaposlene u vanrednim epidemiološkim uslovima nisu dovoljni samo aplauzi, već je svima potrebna stvarna i adakvatna zaštita, zbog čega pozivamo sve poslodavce da se ponašaju krajnje odgovorno.

Imamo pritužbi da pojedini direktori i njihovi saradnici u nekim javnim preduzećima i državnim ustanovama ozbiljno krše zakon i da se pod izgovorom vanrednog stanja primitivno i necivilizovano obračunavaju sa zaposlenima, sindikatima i neistomišljenicima.

Podobnim radnicima omogućava se puno plaćeno odsustvo sa posla i 100 odsto zarade, dok se drugima koji im nisu po volji umanjuju zarade, prebacuju na druga i lošija radna mesta, upućuju razne pretnje i upozorenja, a predstavnicima sindikata koji im nisu po volji onemogućava sindikalni rad propisan zakonom.

Takođe, sve je više zabrinutih radnika koji nam se javljaju sa pritužbom da ih primoravaju da rade bez zaštitnih sredstava i suprotno preporukama zdravstvene struke i to u trenutku kada država preduzima najradikalnije mere izolacije stanovništva, ukljućujući i policijski čas.

Zato, zahtevamo i organizaciju rada u skladu sa zdravstvenim preporukama, odnosno prekidom rada ukoliko je nemoguće takvu organizaciju rada preduzeti.

Vara se svako ko misli da može nekažnjeno da krši zakon i zlouporebljava vanredno stanje nastalo usred epidemiološke katastrofe.

Upozoravamo da ćemo insistirati na punoj krivičnoj odgovornosti svih onih koji se prema radnicima, pre svega ljudskim bićima budu ponašali neodgovorno i zlonamerno.

U Beogradu, 19.03.2020.godine

Informativna služba

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top