Home » OBAVEŠTENJA » U obilasku nove fabrike Leoni u Nišu

U obilasku nove fabrike Leoni u Nišu

Niš- Beograd, 29.08.2018.- Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović sa svojim saradnicima u sklopu sindikalnih aktivnosti obišao je novootvorenu fabriku “Leoni“ u Nišu.

Veselinovića je zajedno sa Danielom Paunovićem, predsednikom sindikata “Sloga“ u Leoniju, primio izvršni direktor proizvodnje Jovan Petković sa saradnicima, Aleksandrom Andrićem i Danijelom Ivković, direktorima sektora pravnih i komercijalnih poslova.

Foto: Sloga

–  Sa Leonijem imamo dugogodišnju saradnju, tri potpisana kolektivna ugovora i odličnu komunikaciju, tako da smo imali više nego otvoren razgovor. Nova fabrika u Nišu otvorena je ove godine i trenutno zapošljava oko 1.500 radnika, a u planu je dodatno upošljavanje, što je dobra vest, kaže Željko Veselinović, prvi čovek “Sloge”.

On kaže da je u planu kompanije otvaranje najveće fabrike u Kraljevu, tako da bi u tom slučaju “Leoni” bio najveći privatni poslodavac u Srbiji.

Veselinović kaže da su nakon sastanka obišli i proizvodne pogone i razgovarali sa zaposlenima gde su se uverili da je proizvodnja modernizovana najnovijim mašinama, da radnici rade u dobrim uslovima, bez mobinga i pritisaka, što je često vidljivo u nekim privatnim kompanijama sličnog poslovanja, navodeći južnokorejsku “Juru” kao loš primer.

Predsednik “Sloge“ posebno ističe kao pozitivno to što se u direktnom razgovoru zaposlenih sa generalnim durektorom Klemensom Saksom došlo do dobrih ideja koje kompanija “Leoni” počinje da ostvaruje.

Foto: Sloga

–  Kao prvi projekat krenulo se sa otvaranjen fabričkih amulanti za lečenje radnika i da je prva otvorena u Malošištu, dok je sledeća ideja otvaranje vrtića za decu zaposlenih u sklopu fabričkog kompleksa, što je već praksa u svim razvijenim državama, a što je postojalo i u bivšoj Jugoslaviji. „Ukoliko se bude ovo ostvarilo, u šta ne sumnjamo, to će biti prvi primer otvaranja vrtića za decu zaposlenih u jednoj privatnoj stranoj kompaniji“ – ističe predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i zaključuje “da je šteta što u Srbiji nema više ovakvih kompanija sa kojima je zadovoljstvo biti socijalni partner”.

Podsećanja radi, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su prvi formirani sindikat u nemačkoj kompaniji „Leoni“ koja se bavi proizvodnjom automobilskoh kablova za vozila i  koji je odmah po  utvrđivanju repretentativnosti krenuo u pregovore oko zaključenja kolektivnog ugovora za zaposlene.

Ove godine smo potpisali treći po redu kolektuvni ugovor, vodeći računa o tome da se radnička prava nisu smanjivala, već svaki put povećavala.

 

Informativna služba

 

 

 

.

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*