Home » OBAVEŠTENJA » Tužilac da odustane od postupka prema Pajoviću, radniku Jure iz Rače
Tužilac da odustane od postupka prema Pajoviću, radniku Jure iz Rače

Tužilac da odustane od postupka prema Pajoviću, radniku Jure iz Rače

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije osuđuju privođenje, policijsko zadržavanje, a onda i saslušanje radnika Jure iz Rače Slaviše Pajovića u Osnovnom tužilaštvu u Aranđelovcu, zbog navodnog krivičnog dela izazivanje panike i nereda, po članu 343 Krivičnog zakona.

Ne želeći da vršimo bilo kakav pritisak na nadležno tužilaštvo, pozivamo tužioca da u duhu Ustava, zakona i pravde odustane od daljeg postupka prema Pajoviću, jer se vidi da tu nema elemenata krivičnog dela za koje se tereti.

Upozoravamo da je štrajk ili prekid rada dozvoljen u svakoj demokratskoj zemlji, pa i u Srbiji radi zaštite profesionalnih,ekonomskih, u konkretnom slučaju zdravstvenih interesa po osnovu rada, a svako od radnika kao pojedinac, ili predstavnik sindikata ima pravo da inicira obustavu rada, da poziva na istu, a zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću.

Dakle, radniku Slaviši Pajoviću su hapšenjem i samim postupkom urušena građanska, radna i sindikalna prava zbog čega će Sloga u duhu solidarnosti o ovom obavestiti i Svetsku federaciju sindikata (WFTU) čiji je član i pozvati na solidarnost sve članice te organizacije.

Posebno one koje imaju političke predstavnike u EU Parlamentu da preko svojih predstavnika najoštrije osude zloupotrebu vanrednog stanja u Srbiji za hapšenje radnika ćiji je jedini zahtev bio prekid rada u uslovima kada im nisu obezbeđeni uslovi za siguran rad u jeku pandemije virusa korone.

Nadamo se da će po završetku vanrednog stanja izaći na videlo kome je i zbog čijeg interesa palo uopšte na pamet da uhapsi jednog radnika koji je hteo samo da zaštiti svoj i živote svojih kolega, a samim tim i živote njihovih porodica.

 

Informativna služba

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top